Английска версия на сайта „Хроники на террора“ (Chronicles of Terror)

Английска версия на сайта „Хроники на террора“ (Chronicles of Terror)

В началото на 2017 г. Центърът за изследване на тоталитаризма „Витолд Пилецки“ създаде английска версия на сайта „Хроники на террора“ (Chronicles of Terror), който представя свидетелства на жертвите на двете тоталитарни системи по време на Втората световна война – немския нацизъм и съветския комунизъм.

„Хроники на террора“ (Chronicles of Terror) представлява най-голямата сбирка от свидетелски разкази на цивилното население от окупирана Европа. Това е първата виртуална платформа, където всеки може да се запознае с разказите на свидетелите за актовете на насилие, извършени срещу цивилното население в окупираните полски територии – по-рано тези материали са били разпръснати и затворени в архиви.

Публикувани са почти 1000 разкази (над 700 на английски език), описващи ежедневието в окупирана Варшава: улични екзекуции, хайки, животът във Варшавското гето, избиването на полската интелигенция и клането в квартал „Вола“ през 1944 г.

Това е първа инициатива от този тип, която чрез онлайн платформа представя важни политически събития през призмата на индивидуалните човешки трагедии. Тази инициятива ще подпомогне процеса на изграждане на международна чувствителност към преживяното от поляците по време на двата тоталитарни режима през ХХ век.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top