Вроцлав е Европейска столица на културата 2016

Вроцлав е Европейска столица на културата 2016

Столицата на Долносилезкото войводство – Вроцлав – бе избрана за Европейска столица на културата 2016 от международно жури. Председателят на комисията за подбор Манфред Гаухофер обяви на 21 юни 2011 г. избора, по време на пресконференция в Старата оранжерия в парка Лаженки във Варшава – с участието на министъра на културата Богдан Здроевски.

Председателят подчерта, че решението е взето единодушно. В състава на журито влизат международни експерти: шест души от Полша, избрани от министъра на културата и седем души избрани от представители на Европейския съюз.

Единадесет града взеха участие в конкурса. За втория етап се класираха пет от тях – Гданск, Катовице, Люблин, Варшава и Вроцлав, където на посещение пристигнаха официални делегации от полски и чуждестранни експерти, представители на Европейската комисия и Министерството на културата и националното наследство.

Всяка година два града имат шанс да получат титлата – един от държава, нова членка на Европейския съюз и един от държава стара членка. ЕС избира по един град от двете държави, въпреки че има и изключения – през 2010г. Европейски столици на културата бяха немският Ессен, унгарският Печ и турският Истамбул.

Засега само Краков е бил Европейска столица на културата, през 2000 година.

Титлата Европейска столица на културата не е само престиж, но и пари. В тази връзка Ливерпул, който печели конкурса през 2008г., се оказва рекордьор. Изчислява се, че градът на Битълс, благодарение на титлата е спечелил почти 800 милиона паунда.

Следващият шанс за някой от полските градове ще е през 2028г.

Източник: culture.pl

Информация за събитията ще намерите на официалната страница http://www.wroclaw2016.pl/

Официално откриване на 15-17.01.2016

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top