Връчиха първата Международна литературна награда „Збигнев Херберт“

Връчиха първата Международна литературна награда „Збигнев Херберт“

Варшава, 10 юни 2013 г.

Връчиха първата Международна литературна награда „Збигнев Херберт“ 

На 3 юни 2013 г. в Полския театър във Варшава, по време на празничната гала, Уилям С. Мъруин получи Международната литературна награда „Збигнев Херберт“. Американският поет получи статуетка и 50 хиляди долара. Лауреатът беше избран от международно жури, в чийто състав участваха поети, есеисти, преводачи и издатели. Наградата „Збигнев Херберт“ е се присъжда за цялостно творчество в поетическия жанр. 

Целта на Международната литературна награда „Збигнев Херберт“ е да отличи изключителни артистични и интелектуални постижения в полето на световната литература, свързани с ценностите, около които гравитира творчеството на Херберт. Наградата има за цел да подчертае приноса на полската култура, по-конкретно към поезията на XX век, за развитието на световната литература.

Честването се проведе под патронажа на Президента на Република Полша. Събитието се състоя в присъствието на Първата дама, Анна Коморовска.

За лауреата:

Уилям Стенли Мъруин е американски поет, преводач и драматург, роден на 30 септември 1927 г. в Ню Йорк. Завършва Университета в Принстън, живял е в Испания, Великобритания и Франция. В края на 70-те години заминава за Хаваите, където живее и до днес.

Повече информация за Международната литературна награда „Збигнев Херберт“:

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top