Втора полска национална изложба на графични знаци 1945-1969 и 2000-2015

Втора полска национална изложба на графични знаци 1945-1969 и 2000-2015

Знаците са един от основните елементи на визуалната комуникация. Абстрактните символи, художествените метафори и графични съкращения са като срички или букви на графичния език. Знаците излъчват различни информации и ценности, придават смисъл и комуникират значения. Знаците не са само естетичен код, но и език, който изразява емоции, определена идентичност или светоглед. Те са като леща, в която се пречупва историята на индивида, обществото или държавата.

В Полша първият опит да бъде представен феноменът и ролята на графичния знак е предприет с организирането на Първата национална изложба на графични знаци. През 1969 г. в Съюза на полските художници във Варшава са представени култови проекти от периода 1945-1969 г. В експозицията са представени 335 знака, създадени за фабрики, предприятия, държавни институции, културни събития, както и авторски проекти и конкурсни работи, които никога не са внедрени. Те отразяват тогавашните модернистични тенденции и ограничени технически възможности. Експозицията се радва на огромен интерес и е представена в много полски градове и в чужбина. И въпреки това до края на 60-те години не се появява нито изложба, нито публикация, която да се опита да представи цялостната история на полския графичен знак и визуална идентификация.

Втората национална изложба графични знаци реконструира легендарната изложба от 1969 година, като представя и най-новите постижения на полските дизайнери от периода 2000-2015 г. За разлика от 60-те години модерният език на визуалната комуникация ползва не само графични знаци, но и разчупени проекти, боравещи с типография, формати, форми и цвят. Много проекти са част от системите за брандиране или сложни маркетингови стратегии.

Сравнявянето на две различни визуални култури, графични знаци и системи за визуална идентификация, възникнали в Полша в съвършенно различни исторически моменти, става възможно благодарение на двете издания на изложбата.

15 – 29 декември 2016
Съюза на архитектите в България, ул. Кракра 11, зала 2, вход свободен

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top