Ден на националното знаме на Република Полша

Ден на националното знаме на Република Полша

Празникът се отбелязва на 2 май. На този ден поляците си спомнят дългата история на бяло-червеното национално знаме и гордо окачват знамената навън.

Полските национални цветове са едни от малкото по света, свързани с хералдиката. Те произхождат от цветовете на герба на Кралство Полша и герба на Великото Литовско княжество. В символиката на полското знаме бялото произлиза от белотата на Орела – емблема на Полша, и белотата на Погон (Витис) – рицаря на галопиращ кон, който е емблема на Литва. И двете емблеми се намират върху червени щитове.

На знамето белият цвят се намира отгоре, а червеният – отдолу , тъй като в полската хералдика по-важен е цветът на емблемата, отколкото на фона.

Белият и червеният цвят за първи път са признати за национални цветове на 3 май 1792 г., в деня на първата годишнина от приемането на Конституцията от 3 май. Формално те са приети за цветове на полската държава от Сейма на Кралство Полша през 1831 г., по време на Ноемврийското въстание. След възстановяването на независимостта на Полша, външният вид на полското знаме е утвърден от Законодателния сейм на 1 август 1919 г.

Денят на националното знаме на Република Полша се отбелязва като празник от 2004 г. На този ден се организират редица патриотични акции, които напомнят за бяло-червените национални цветове. През последните години отново се върна националната кокарда – бяло-червена розетка, носена от въстаниците през ХІХ в. Днес поляците си я закрепват върху дрехите по време на националните празници.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top