Дългосрочна Програма „Независима“

Дългосрочна Програма „Независима“

Дългосрочната правителствена Програма „Независима“ ще се реализира в периода 2017 – 2021 г. Петгодишният период за реализация на Програмата се обяснява с факта, че възстановяването на независимостта преди сто години не е било еднократно събитие, а процес. Той дава възможност да се припомнят и честват редица събития, оказали влияние върху формирането на независима Полша, в това число и да се обърне внимание на годишнините, до този момент чествани само регионално. Дългосрочната програма „Независима“ трябва да обедини различни инициативи, организирани във връзка с честването на стогодишнината от възстановяването на независимостта на Полша. Координатор на честванията ще бъде Бюрото на Програмата „Независима“.

Програмата предвижда дейности в три области (приоритети). Първият – това са проекти, за които ще отговарят националните културни институции, подчинени на Министерството на културата и националното наследство. Сред тези проекти ще открием изложби (в това число „Станислав Виспянски – каталог“ в Националния музей в Краков, „Признаци на свободата. За съществуването на полската национална идентичност в периода 1918-1989 г. “ в Кралския замък във Варшава, „Столетие на полския Авангард“ в Музея на изкуството в Лодз), концерти (впрочем, шест симфонични концерта се състояха в свободна Полша, реализирани от Националната филхармония) и филми (сред тях цикъл със заглавие „Независима Полша – историята оживява в картини“, реализиран от Студията за документални и игрални филми, цикъл „Модернистична Жечпосполита“, реализиран от Полския институт за филмово изкуство). Освен това е планирано създаването на образователни игри, изработването на стенописи, акция „Национално пеене“ (по подобие на популярното „Национално четене“) и много други проекти.

За втория приоритет отговаря Бюрото на Програма „Независима“ – през второто полугодие на 2017 г. това Бюро ще задейства програмите, свързани с дотациите: „Коалиции за Независима“ (в подкрепа на организирането на чествания по граждански инициативи), както и „Независима“ (насочена към местните културни институции и неправителствените организации).

За чуждестранната програма на честванията (третия приоритет) отговаря Институтът „Адам Мицкевич“. Това ще бъдат проекти, които представят постиженията на полската култура през последното столетие, разкрити на фона на хилядолетната история на Полша. Задачите на Института „Адам Мицкевич“ са записани в три тематични пътеки: „Игнаци Ян Падеревски. Икона на Независимостта“, „Полония и поляците в чужбина“, „Полякините“, „Поколението на Независимата“, „Авангард“, „Работници“, Духовността на Независимата“.

Инспирация за общото честване са ценностите, особено важни за поляците: свобода, уважаване на достойнството и зачитане правата на човека и солидарност. Те са обединителното звено на всички дейности, реализирани във всеки от трите приоритета на програмата „Независима“.

Източник: www.niepodlegla.gov.pl

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top