Заповядайте в Полша на Световните дни на младежта!

Заповядайте в Полша на Световните дни на младежта!

Фот. Mariusz Cieszewski/www.polska.pl

През 2016 година Полша ще бъде домакин на Световните дни на младежта, които ще се проведат през месец юли в Краков. Очаква се да пристигнат над 2 милиона млади хора за срещата с папа Франциск. Полските власти са създали специален екип, отговорен за организирането на най-голямата за 2016 г. среща на млади хора от всички краища на света.

За честването на Световните дни на младежта Полша се подготвя от юли 2013 година, когато папа Франциск оповестява мястото на следващата среща с младите хора. Той избира Краков, поради силните връзки на града с поляка светец Йоан Павел II. Полският папа не само, че бе свързал целия си свещенически живот с Краков, но също така е инициатор на Световния ден на младежта.Първата такава среща се провежда в Рим през 1985г. От този момент събитието се организира през 2-3 години в различни места по света. Регистрацията тече вече няколко месеца.

– До този момент имаме вече над половин милион регистрирани, при което преди Дните в Мадрид през януари 2011 година регистрираните бяха едва 200 хиляди. При нас, два месеца по-рано, те са два пъти повече – казва за Polska.pl отец Адам Паршивка, говорител на СДМ в Краков.

Това е огромно предизвикателство за полското правителство, което създаде специален екип, който да подготви посещението на Негово Светейшество папа Франциск в Полша през 2016 г. и да подпомогне организирането на Световните дни на младежта – Краков 2016 г., начело с министърът Беата Кемпа от кабинета на министър-председателя. В началото на декември работа започна пълномощникът на полското правителство по въпросите на организацията на Дните, Павел Майевски. Министерството на външните работи също създаде екип за подпомагане организирането на Дните, чийто дейности ръководи пълномощникът на Министъра на външните работи по въпросите на организацията на Световните дни на младежта – Краков 2016, посланик Йежи Хмелевски.И двата екипа работят съвместно с главните организатори – краковската архиепископия.

По предварителни изчисления на организаторите на СДМ се очакват над 2,5 милиона посетители за честванията в Краков и околностите. Организационният комитет на Дните е в постоянен контакт с епископатите от повече от 110 страни от всички континенти. Краков ще бъде посетен от жители на Великденските острови, островите Самоа и на Саудитска Арабия.

Повече информация за Световните младежки дни може да намерите в сайта Polska.pl.

Пресцентър на Министерството на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top