“За Ришард Капушчински и световната рецепция на неговите книги” – среща-разговор с Божена Дудко

“За Ришард Капушчински и световната рецепция на неговите книги” – среща-разговор с Божена Дудко

„За Ришард Капушчински и световната рецепция на неговите книги“ – среща-разговор на студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с редакторката Божена Дудко, секретар на Международната награда “Ришард Капушчински” за литературен репортаж

Божена Дудко – редактор, секретар на Международната награда „Ришард Капушчински“ за литературен репортаж. В годините 1993-2005 работи в репортерския отдел на „Газета виборча“. Автор е на пет антологии с репортажи, последната от които „Cała Polska trzaska” (2005).
Инициатор е на издаването на антологии с полски репортажи в чужбина, като досега са излезли три: на шведски, френски и немски език. Тя е редактор на два тома с разкази на преводачи на творчеството на Ришард Капушчински, озаглавени „Пътешествия с Ришард Капушчински“ (2007 и 2009). В първия том е включен разказа на Благовеста Лингорска, която е превела по-голямата част от творчеството на големия полски автор на репортажи на български език. Разказът е включен като предговор в българското издание на книгата “Автопортрет на репортера” (издателство СОНМ в София).
Божена Дудко е автор на изложбата „Поетът на репортажа. Ришард Капушчински 1932-2007”, преведена на няколко езика и показана в няколко държави в света.
Oт 2005 г. отговаря за архива на Ришард Капушчински и резултат на нейната работа е томът „За книгите, хората и изкуството” (2009), в който тя събира негови писма, както и изготвянето на описа на фотографиите на Р. Капушчински, включени в албума „От света“ (1957-2008). Тя е съавтор на 16-томовото издание на колекцията “Избрани творби” на Ришард Капушчински в библиотеката “Газета Виборча”.

17 октомври, вторник, 12:00 ч.
Зала №66, Факултет по журналистика и масова комуникация, ул. Московска №49, вход свободен

Съвместно с Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top