Исторически музей на полските евреи POLIN

Исторически музей на полските евреи POLIN

Историческият музей на полските евреи POLIN е ново, важно място във Варшава. Той ще бъде един от най-големите музеи в света с еврейска тематика и ще се присъедини към такива институции като Яд Вашем в Йерусалим или US Holocaust Memorial Museum във Вашингтон.

Mузеят с почти 13 000 кв.м. площ се издига на символично място, в сърцето на някогашния еврейски квартал, в който през 1940 г. немците организират варшавското гето. Постоянната експозиция е пътешествие през 1000-годишната история на полските евреи от средновековието до наши дни. Посетителите ще получат отговор на такива въпроси, като: как евреите се появяват в Полша; как нашата страна Полша се превръща в център на еврейската диаспора и дом за най-многочислената еврейска общност в света; как престава да бъде такъв и как се възражда тук животът на евреите. Изложбата има повествователен характер – посетителят се потапя в историята, разказвана от старинни предмети, фрески, интерактивни инсталации, реконструкции и макети, видеопрожекции, звуци и текстове. Създателите на музея разказват за живота, затова на всеки етап от пътешествието в миналото се опитват да бъдат възможно най-близо до ежедневния живот – те предоставят думата на еврейските търговци, учени и творци от съответната епоха. На равините, домакините, политиците, летописците и революционерите. На загиналите и на оцелелите. Музеят разказва за сътрудничество, надпревара и конфликти, автономия, интеграция и асимилиция. Не отбягва трудните теми, но също така изважда на бял свят светлите страници на общата история.

Музеят обаче е преди всичко място за срещи на хора, желаещи да опознаят по-добре миналото и съвременната еврейска култура, да се преборят със стереотипите и да ограничат явленията, застрашаващи съвременния свят – ксенофобията и националистичните предубеждения. В този смисъл музеят е място за всички, място, проповядващо идеите на откритостта, толерантността и истината.

Проектът на сградата на музея, чийто автор е финландският архитект Райнер Махламяки, е избран измежду повече от 100 предложения, изпратени за конкурса. За художествения проект и изпълнението, както и за реализирането на постоянната изложба е отговорно полското архитектурно студио Nizio Design International, като работата му се базира върху концепция, подготвена от британската фирма Event Communications.

Музеят е проектиран върху квадратна основа и представлява куб със стъклени стени. Външните панели са покрити с букви от еврейската и латинската азбука, образуващи думата POLIN, препратка към легендата за първите еврейски заселници на полските земи.

Проектът на експозицията е разработен от колектив от 120 историци и музейни специалисти от Полша, Израел и Съединените щати под ръководството на проф. Барбара Киршенблат-Гимблет от Нюйоркския университет. За финансирането, проектирането и изработването на постоянната експозиция отговаря Асоциацията „Еврейски исторически институт“. Изготвянето на изложбата става възможно благодарение на подкрепата на дарители от цял свят. В сградата на музея се помещават още многофункционална аудитория с 480 места, зали за временни изложби, образователен център, информационен център, пространство за деца, кафене, музеен магазин, предвижда се и ресторант.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top