Краков е домакин на 41-та сесия на Комитета за световно наследство ЮНЕСКО

Краков е домакин на 41-та сесия на Комитета за световно наследство ЮНЕСКО

В присъствието на президента на Полша Анджей Дуда, вицепремиера, министъра на културата и националното наследство проф. Пьотр Глински и генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, на 2 юли 2017 г. тържествено бе открита 41-та сесия на Комитета за световно наследство ЮНЕСКО в Краков.

Организатор на събитието е Министерството на културата и националното наследство на Полша, в сътрудничество с Националния институт за наследство. По време на 10-дневните заседания (до 12 юли) решения относно културните и природни ценности в целия свят ще вземат представители от 21 държави-членки на Комитета за световно наследство ЮНЕСКО.

Заседанията ще се провеждат в Конгресния център ICE Краков, един от най-модерните конферентни обекти в Европа. Там също така ще се състоят изложби и културни събития от цял свят.

Програмата на 41-та сесия обхваща и пленарни заседания на Комитета, по време на които ще бъдат взети решения относно вписването на нови културни обекти и природни места в Списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, както и преглед и оценка на защитата на вече вписаните.

Полското предложение, което ще бъде обсъдено по време на 41-та сесия, се отнася за подземията в Тарновске гури (мина за оловни, сребърни и цинкови руди заедно със системата за управление на подземните води). Ако бъде прието решението за вписване на мината, тя ще бъде 15-тия обект в Полша в Списъка за световно наследство.

Сесиите на Комитета за световно наследство ЮНЕСКО представляват ежегодни междуправителствени срещи на 21 страни-членки на Комитета по прилагането на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на световното културно и природно наследство. Те се провеждат в различни градове в целия свят от 1977 г.

41-та сесия на Комитета за световно наследство ЮНЕСКО може да следите на живо на https://41whckrakow2017.pl/en

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top