Литературна вечер на Полша в рамките на проекта “Изкуство в контейнер” (25.06-8.07.2017)

Литературна вечер на Полша в рамките на проекта “Изкуство в контейнер” (25.06-8.07.2017)

ВИШЕГРАДСКАТА ЧЕТВОРКА – СЪВРЕМЕННА ПРОЗА ОТ ПОЛША, СЛОВАКИЯ, УНГАРИЯ И ЧЕХИЯ

Представане на книгата на Кая Малановска
“ДРЕБНИТЕ ШЕМЕТИ НА ВСЕКИДНЕВИЕТО’”
(Издателство ВББ, София, 2016)
с участието на преводачката на книгата Мария Григорова

Откъси от книгата ще прочете актьорът Леонид Йовчев

Kaя Малановска – една от най-интересните полски писателки, използваща в творчеството си мрачните страни на психиката (депресия, обсесия, потиснатост), автор на повестите: „Дребните шемети на всекидневието” (2010, българско издание-2016), номинирана за „Гаранция на Култура”, награда на Телевизия „Култура“ в категорията дебют), „Имиграции” (2011, българско издание – 2017), „Погледни ме, Клара!” (2012, книгата стига до финала на най-престижната полска литературна награда „Нике” и е номинирана за още една – „Паспорти“ на авторитетното списание „Политика”) и „Mъгла” (2015). Има докторат по генетика в Университета на Илинойс в Ърбана-Шампейн.

„Дребните шемети на всекидневието” е повест за тези, които в литературата търсят запис на женския опит, с цялата му сложност, бруталност и красота. Запис, лишен от кокетство и лъскв хепи енд, така характерни за популярната литература. Книгата е запис на
задълбочаваща се депресия – болест, сполетяла героинята от нищото, без причина и без предупреждение. Историята е до голяма степен истинска – нейното книжно издание е леко фабуларизираната версия на блога на писателката, писан в рамките на автотерапия по време на болестта.

Следете ни на: www.novipubliki.blogspot.it и www.facebook.com/novipubliki/

8 юли, събота, 19:00 ч.
Парково пространство около Дома на културата “Искър”, кв. Дружба 1, бул. Кръстьо Пастухов № 23 (до метростанция “Искърско шосе”)

Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на програма “Европа 2017″ на Столична община, в партньорство с Фондация “Арт офис”, Фондация “Асоциация Информбюро”, ОКИ Дом на културата “Искър”

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top