„Малки големи истории“ – глобална обществена акция за събиране на исторически експонати

„Малки големи истории“ – глобална обществена акция за събиране на исторически експонати

Продължава глобалната обществена акция за събиране на исторически сувенири „Малки големи истории“, започнала през 2016 г. Досега са събрани ок. 5500 обекта за Музея на полската история, сред които предмети, получени от дарители от Полша и чужбина – Великобритания, САЩ, Швеция и Германия.

Целта на акцията е да се съберат нови експонати за Музея на полската история. Очакваме най-разнообразни исторически обекти, също така и свързани с личната съдба на дарителите и техните семейства. Особено важни са обектите, свързани с полския път към независимостта – както през 1918 г., така и през 1989 г. Проявяваме интерес и към предмети от ежедневието, снимки, пощенски картички, документи, писма и дневници, преса, както и дрехи, елементи от униформи, въоръжение и армейско оборудване, исторически уреди, мебели и занаятчийски и художествени изделия, които свидетелстват за историята на полската култура, социалните и икономически трансформации.

Събраните експонати ще бъдат включени в колекцията на Музея на полската история. Някои от дарените предмети ще станат част от постоянната експозиция на музея, а всички останали ще бъдат адекватно консервирани за изследователи на миналото и за бъдещи временни изложби.

Тези, които желаят да предадат предмети в Музея, могат да се явят лично, да се обадят на телефоните (22) 211 90 29, (22) 211 90 48 или да се свържат чрез мейл на pamiatki@muzhp.pl. Всяко предложение ще бъде разгледано от служителите на музея.

В обосновани случаи, упълномощеният служител на музея ще се яви лично при дарителя, за да получи предложените за музея предмети.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top