Марчин Кожол Квинтет представя “Balkan Music Project”

Марчин Кожол Квинтет представя “Balkan Music Project”

Подготвената от музикантите програма включва творби на балкански и полски композитори. Програмата предвижда световна предпремиера на Концерта за китара и струнни на Яцек Рабински, написан специално за квинтета.

Творби от българския китарист Росен Балкански, Чрт Воглар
и Душан Богданович ще изпълнят:
Марчин Кожол (китара), Магдалена Савицка (флейта), Клаудия Ковач (цигулка), Шимон Яблонски (акордеон), Миколай Шикала (пиано)

Музикантите са абсолвенти или студенти на Музикалната Академия „Станислав Монюшко“ в Гданск. Квинтетът е основан по идея на Марчин Кожол, който през 2015 г. завършва с отличие магистърската програма на Музикалната академия в Гданск. Бил е стипендиант по програмата Еразъм и е следвал в Guildhall School of Music and Drama в Лондон при проф. Роберт Брайтмор. По време на обучението си развива музикалните си интереси и усъвършенства изпълнителските си умения, като участва в майсторски класове и различни курсове, ръководени от известни изпълнители, напр. Марчин Дила, Марко Тамайо, Горан Кривокапич, Марек Пашечни, Бърнард Хеб. Марчин Кожол осъществява активна концертна дейност като солист и камерен изпълнител. Лауреат на много награди, в т.ч. Гран при на XVI Международния конкурс за класическа китара „Проф. Марин Големинов“ в Кюстендил (2012), първи награди на международните конкурси за китара: Guitar Open Festival Subotica (Сърбия 2012), Concorso Musicale Europeo Filadelfia (Италия 2014), Alirio Diaz в Рим (2014). Марчин Кожол е лауреат на престижните награди и стипендии на Министъра на културата и националното наследство и Министъра на образованието на Полша.

Пловдив – 1 април 2017 г., събота, 19.00 ч., Първо студио на Радио Пловдив, ул. „Дондуков“ № 2, вход с билети

София – 3 април 2017 г., понеделник, 18.00 ч., Полски институт, ул. Веслец № 12, вход свободен

Кюстендил – 6 април 2017 г., четвъртък, 18.30 ч., Читалище „Братство 1869“, ул. „Отец Паисий“ № 11, вход свободен

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top