Международен ден в памет на жертвите от Холокоста

Международен ден в памет на жертвите от Холокоста

Немският нацистки концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау е най-разпознаваемият символ на Холокоста и най-известното място на геноцид в света. През 2005 г., по време на 60-та годишнина от освобождението на лагера, Общото събрание на ООН обяви 27 януари за Международен ден в памет на жертвите от Холокоста.

Аушвиц е най-големият от немските концентрационни лагери и център за масово изтребление. Непосредствена причина за създаването му е нарасналият брой на масово арестувани поляци от окупаторите и пренаселването на затворите в окупираната от германците Полша. Първият транспорт с полски политически затворници пристига в Аушвиц на 14 юни 1940 г.

Две години по-късно, мястото се превръща в един от основните центрове за реализиране на окончателното решаване на еврейския въпрос (Endlösung der Judenfrage) – нацисткия план за унищожение на евреите, които населяват окупираните от Райха територии.
Само в концентрационния лагер Аушвиц – Биркенау немските престъпници са убили около 1 – 1,5 милиона души, в това число около един милион евреи, много от които граждани на Втората Полска република.

Немският терористичен апарат извършва масови изтребления не само на територията на Аушвиц, но също и в стотици концентрационни лагери в Германия, съюзните държави от Оста и на окупираните от тях територии, в гетата и на екзекуции, изпълнявани по улиците на много европейски градове и села. Счита се, че по време на Втората световна война са загинали 6 милиона евреи.

За геноцида напомнят хилядите гробове, паметници и други, свързани със спомена за това, места. По време на войната и след това Аушвиц-Биркенау придобива изключително лоша слава. Въпреки, че повечето жертви на унищожението нямат дори собствени гробове, паметта за тях остава, предавана от хората, институциите и събития като Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

Правителството на Република Полша в изгнание и хилядите поляци по време на Втората световна война в знак на човешка солидарност се ангажират да помагат на евреите, въпреки че в окупирана Полша за това ги грози смъртно наказание. Съветът за помощ на евреите „Жегота“, действащ към делегацията на правителството на Република Полша в страната, е единствената държавна организация в окупирана Европа, създадена специално с цел за спасяване на евреите. Поляците също така са най-многобройната група, отличена със званието „Праведник на света“, присъждано от Института за възпоменание на мъчениците и героите на Холокоста „Яд Вашем“.

Една от „Праведниците на света“ е Ирена Сендлерова, която в периода 1939 -1842 г., като служител на Отдела за социални грижи на столичния град Варшава, заедно със своите сътрудници, спасява почти 2,5 хиляди еврейски деца от Варшавското гето. По време на отбелязването на 10 години от смъртта ѝ, в нейна памет Сеймът на Република Полша обяви 2018 г. за година на Ирена Сендлерова.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top