Наградата НИКЕ 2015 за Олга Токарчук за „Книгите на Яков”

Наградата НИКЕ 2015 за Олга Токарчук за „Книгите на Яков”

По време на церемонията по връчването на литературната награда НИКЕ, която се състоя на 4 октомври в Библиотеката на Варшавския университет, книгата на Олга Токарчук „Книгите на Яков” бе обявена за книга на годината. Решението на журито съвпадна с това на повечето читатели, които признаха собствена награда – НИКЕ на читателите.

Олга Токарчук е сред най-почитаните и успешни полски автори, нейни книги шест пъти са стигали до финала на Литературната награда НИКЕ, а през 2008 г. е неин лауреат за книгата „Бегуни“. Пет нейни книги печелят наградата на читателите. Шест книги на Олга Токарчук, в това число и „Бегуни“, са преведени и издадени на български език, самата авторка е била през 2014 г. гост в София и Пловдив, по покана на Полския институт.

По време на приемането/връчването на наградата, Токарчук споменава книгата й да се приема като метафора на това, което в момента се случва на прага на Европа.
– След седем години, от 2008 г., когато получих НИКЕ за повестта „Бегуни“, се връщам на сцената с книга, подобна на нея. Тя разказва за други бегуни, които търсят мястото си в свят пълен с насилие. Действието се развива преди 250 години, но разказва за съвременния свят. Въпреки че съм я писала 7 години, тя е много актуална. – каза Токарчук по време на церемонията.

Литературната награда НИКЕ е сред най-престижните полски литературни награди. Връчва се всяка година през октомври за най-добра книга на жив автор, пишещ на полски и публикувал книга през предходната година. Отворена е за книги във всички литературни жанрове, включително за есеистика и автобиографии. Всяка година деветчленно жури избира носителя с тристепенна процедура. През май се обявяват 20 номинации, измежду които през септември се избират седем финалисти. Окончателното решение се взима в деня на церемонията по награждаването през октомври. Наградата е учредена от редакцията на вестник „Газета виборча“ и Фондация Агора и се състои от статуетка, изработена от известния полски скулптор Густав Земла и финансов чек за 100 хиляди полски злоти.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top