На 30 юни 2017 г. приключва ротационното годишно председателство на Полша на Вишеградската група (V4)

На 30 юни 2017 г. приключва ротационното годишно председателство на Полша на Вишеградската група (V4)

На 30 юни 2017 г. приключва ротационното годишно председателство на Полша на Вишеградската група (V4), най-важното обединение за регионално сътрудничество в Централна Европа.

Министърът на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски обобщи полското председателство, като подчерта, че през изминалата година Вишеградската група е била една от основните форми на полската ангажираност във външната политика, особено в регионалната политика. Според министър Вашчиковски „По време на полското председателство Вишеградската група доказа на партньорите от ЕС, че е отговорен, активен и решителен орган, защитаващ интересите на региона“.

По време на председателството си Полша постави акцент върху развитието на междуправителственото сътрудничество V4 / V4 +. В рамките на своята компетентност бяха организирани редица срещи на V4 и V4+ (особено с България, Хърватия, Румъния и Словения), които се проведоха на ниво министри на вътрешните работи, на икономиката и развитието, на околната среда, на селското стопанство, на науката и висшето образование и на културата.

По случай полското председателство на Вишеградската група в България се състояха политически и културни събития, в това число конференции, лекции, срещи, концерти, изложби и прожекции на филми, организирани съвместно от Посолството на Република Полша в България и Полския институт в София.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top