Нове. Археологически пътеводител по римски легионерски лагер и ранновизантийски град.

Нове. Археологически пътеводител по римски легионерски лагер и ранновизантийски град.

54 ГОДИНИ ПОЛСКО-БЪЛГАРСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА АРХЕОЛОГИЯТА

„НОВЕ. АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ПЪТЕВОДИТЕЛ ПО РИМСКИ ЛЕГИОНЕРСКИ ЛАГЕР И РАННОВИЗАНТИЙСКИ ГРАД”

Кога: 22 октомври 2014 (сряда), 18.00 ч.
Къде: Полски институт в София (ул. Веслец 12)
Организатор: Полският институт в София

Публикацията излиза в резултат на сътрудничество с Археологическия институт на Варшавския университет и Полския институт в София.

  • Представяне на българското издание на книгата „Нове. Археологически пътеводител по римски легионерски лагер и ранновизантийски град”. Автори – Тадеуш Сарновски, Анджей Б. Бернацки, Maртин Лемке, Aгнешка Томас, Павлина Владкова.
  • Мултимедийна презентация „54 години българо-полски проучвания в римския военен лагер и ранновизантийски град Нове край Свищов“.

С усилията на Националния научен център, Полския институт в София и Института по археология на Варшавския университет над 50-годишната работа на полско-български архе-ологически екипи в Нове става достояние на широката публика.

„Провежданите от над 50 години полско-български археологически разкопки в Нове, римски легионен лагер и ранновизантийски град край Дунав, днес край Свищов, България, дочакаха българското издание на пътеводителя. Той е плод на дългогодишното сътрудничество на археолози от София, Велико Търново, Варшава и Познан. Няма друго място в Европа, което би било по-подходящо за разбиране на промените, настъпващи във физиономията на древно селище, разположено в пресечната точка на цели четири културни компонента в продължение на шест столетия от н.е. Един до друг тук виждаме гръцкия изток, латинския запад, варварски култури от централна и източна Европа и степите на Евразия”. (Taдеуш Сарновски)

Книгата ще бъде представена в рамките на организираното от Община Свищов поредно издание на първия Античен фестивал „Орел над Дунав“ (16-18 май). Той е най-големият фестивал в България за пресъздаване на събития от славното минало на нашите земи. За пореден път най-големите групи за антични и исторически обстановки ще вдъхнат живот на Римската империя.

Античният град Нове е създаден през първата половина на втори век на брега на Дунав, след като тук е бил разположен щабът на Първи италийски легион по времето на император Траян. Целта е била да защитава границите на римската империята от варварите. Археологическите разкопки в района са започнали преди 50 години с участието на български и полски учени. До момента Нове е най-добре проученият римски военен лагер по долния Дунав, поясни великотърновският археолог Павлина Владкова. По проекта са реконструирани две огромни сгради – едната е Щабът на легиона, заемащ повече от 7000 кв.м, а другата Епископският комплекс от късноантичния период /4-5 век/, когато Нове се превръща в един от големите центрове на ранното християнство.

Възстановени са колонадите и конструкциите на сградите на щаба, както и Светилището на знамената и част от термите на легиона. Запазени са оригиналните зидове. За доизграждането им строителите са използвали хоросан по антична рецептура. Реконструкцията на обектите е извършена много прецизно, а по време на реставрацията са разкрити повече от 20 надписа, даващи информация за живота в римския военен лагер.

„… да благодарим и на проф. Вагалински от Българска академия на науките за изключителното усърдие, заедно с Павлина Владкова, с които работят в Нове. Всъщност те са основните двигатели, защото ние не искаме да измисляме история, искаме да показваме онази история, която всъщност е обективната за света, не само за България. В този смисъл инициативата възникна от ентусиазирани хора, които се основаваха на историческите факти и на действителността.” (Станислав Благов)

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top