Нов полски обект в Списъка на световното културно и природно наследство ЮНЕСКО

Нов полски обект в Списъка на световното културно и природно наследство ЮНЕСКО

По време на 41-ата сесия на Комитета за световното наследство в Краков в Списъка на световното културно и природно наследство ЮНЕСКО беше включена предложената от Полша старинна мина за олово, сребро и цинк, със система за управление на подземните води, която се намира в Тарновските планини.

Комплексът, намиращ се в Тарновските планини е най-големият, най-лесно достъпен и най-добре запазен исторически обект в Полша. Той  представлява отличен пример за развитието както на минните технологии, така и на водното инженерство в продължение на почти 300 години. Тарновските планини са пример за европейската технологическа и цивилизационна дифузия, както и потвърждение на съществуващите връзки между отделните общества по време на индустриалната революция. Tекущото си състояние и включването в Списъка на световното наследство мината дължи на дългогодишния труд на социалните организации и местните власти. Вписването в престижния списък на ЮНЕСКО е голяма туристическа промоция за града и региона в страната и по света.

Министерството на външните работи и полските представителства в чужбина, на първо място Постоянната делегация в ЮНЕСКО в Париж, от самото начало бяха ангажирани с популяризирането на кандидатурата на Тарновските планини. Те подкрепяха усилията за постигане на възможно най-широка подкрепа за тази кандидатура сред членовете на Комитета за световното наследство.

Тарновските планини са 15-ят обект, разположен на полска територия, който е вписан в Списъка.

Пресцентър
Министерство на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top