Откриване на изложба полски приложен дизайн „Модерна. Промишленост + Занаяти“ от колекцията на Регионалния музей в Сталова Вола с участието на кураторите Павел Гробелни и Агнешка Якобсон-Челецка

Откриване на изложба полски приложен дизайн „Модерна. Промишленост + Занаяти“ от колекцията на  Регионалния музей в Сталова Вола с участието на кураторите  Павел Гробелни и Агнешка Якобсон-Челецка

„В нашето разбиране модернизмът, наречен разговорно „модерна“ в заглавието на изложбата, е начин на мислене. Баланс на форма и функция, искреност на материала, комбинация от повторяемо промишлено производство и занаятчийски, изпипан детайл. Това сътрудничество между дизайнера, занаятчията и индустрията ни се стори най-важната характеристика на „модернистичното“ мислене, което можем да наблюдаваме в съвременния дизайн. При подготовката на изложбата решихме да представим внедрени полски проекти и концепции, реализирани в кратки серии, в които предметите, макар и да отговарят на една и съща дизайнерска концепция, се различават помежду си, защото такава е характеристиката на избрания от дизайнера материал или начин на производство“ (кураторски текст на Павел Гробелни и Агнешка Якобсон-Челецка).

Павел Гробелни – дизайнер и независим куратор. Преподавател в Академията за изящни изкуства във Варшава и в School of Form в Познан.

Агнешка Якобсон-Челецка – независим куратор, критик на дизайна, журналистка. Директор на програмния съвет на School of Form в Познан.

28 ноември, понеделник, 18:00 ч.
Полски институт в София, вход свободен

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top