ПИКНИК НА СВОБОДАТА. СОФИЯ:ПОЕТИКИ

ПИКНИК НА СВОБОДАТА. СОФИЯ:ПОЕТИКИ

На 12 юни 2014 от 18.00 ч. Полският институт ще открие филмовата програма, част от „Пикника на свободата. София:Поетики“ с филма „Валенса: Човек на надеждата“. На 13 и 14 юни 2014 г. в театър „Алма Алтер“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в рамките на межуданародното събитие „Пикник на свободата“, което се организира под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев на лятната сцена на Борисовата градина, ще се проведе специален филмов маратон посветен на събитията от 1989 година.

На 14 юни от 15.00 часа Ви предлагаме среща-дискусия с Януш Онишкевич, който е един от активистите на демократичната опозиция в Полша през 1989 година и говорител на „Солидарност“ и с Йон Карамитру, който освен с политическата си кариера е познат и като популярен актьор и режисьор, носител на множество награди и отличия. Модератор на срещата ще бъде проф. Александър Кьосев, а в 16.00 часа към дискусията ще се присъединят проф. Александър Йорданов, Владимир Левчев и Едвин Сугарев. Това са само част от интересните гости, с които ще имате възможност да се срещнете.

Открийте празника в следобедния съботен ден на открито около Лятната сцена в Борисовата градина. Празникът на свободата започва точно в 17.00 часа с много музика, игри за малки и големи, фестивал на хвърчилата и поезия. Купонът продължава на главната алея под езерото с лилиите с пикник под открито небе, придружено с невероятно светлинно парти с DJ, където до 22.00 часа настроението ще поддържат колоритни банди като Sarakina от Полша, Krch-off Band от Чехия, „andagainandagain“ от Сърбия, The Bedlam Club от Франция, Шотландия, Русия, към тях ще се присъединят визуалният гръцки артист Янис Исидору и Васко Кръпката бенд.

Любителите на поезията ще могат да се насладят на четенията на 25 от най-ярките български поети, представители на три литературни поколения, а към тях ще се включат и чешкият поет Й. Х. Кръховски, македонският Никола Маджиров, Гарард Конли от САЩ, Катерина Стойкова-Клемър от България/ САЩ, Яна Букова от България/ Гърция, Димитрис Аллос и Катерина Илиопулу от Гърция.

Водещи на събитието ще бъдат неповторимият български актьор Стоян Алексиев и поетът Ясен Атанасов.

На 15 юни в Чешкия културен център ще се представи двуезичното издание на антологията „Любовта не е думата“ на полски поетеси и поети, дебютирали след 1989 година. Вечерта от 19.30 в театър „Алма Алтер“ ще можете да видите представлението „По-добре да бъдеш недоволен човек, отколкото доволна свиня“.

Тази година Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и България отбелязват 25 години от падането на комунизма. По този повод дипломатическите им представителства и техните културни институти в България съвместно със Сдружение „София Поетики“ и Столична община Ви канят на първия по рода си „Пикник на Свободата“.

Събитието се осъществява със съдействието на Театър „Алма Алтер“, Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”, Фондация „София диша“ и Swift Gap Events (Флашмоб България) с финансовата подкрепа на „Рено-Нисан“ България и “Шато Сунгурларе”.

Следете последните новости във Facebook

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша