ПИКНИК НА СВОБОДАТА. СОФИЯ:ПОЕТИКИ

ПИКНИК НА СВОБОДАТА. СОФИЯ:ПОЕТИКИ

На 14 юни 2014 г. на Лятната сцена на Борисовата градина, под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев се проведе международният „Пикник на Свободата“.
Празника откриха, специално пристигналите за повода „Саракина“ (Полша) с интересните интерпретации на български фолклорни мотиви. Специални гости на откриването бяха Желю Желев, Януш Онишкевич (един от активистите на демократичната опозиция в Полша през 1989 година и говорител на „Солидарност“), Йон Карамитру (участник в събитията от 1989 г. в Румъния, понастоящем директор на Националния театър в Букурещ), а водещ на първата част беше актьорът Стоян Алексиев. Купонът продължи с музика и поезия. Благосклонното в съботния следобед време позволи на децата да се забавляват в ателиетата по правене на хвърчила, сапунчета и още много игри и занимания.
Г-жа Малина Едрева от името на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова връчи на директора на Полския институт – г-жа Агнешка Кошчушко – Грамота за заслуги към Столична Община за принос на Полския институт в развитието на сътрудничеството в културната и обществената сфера и обогатяване на културния календар на столицата.
Тази година Германия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и България отбелязват 25 години от падането на комунизма. По този повод дипломатическите им представителства и техните културни институти в България съвместно със Сдружение „София Поетики“ и Столична община организираха първия по рода си „Пикник на Свободата“. Събитието беше осъществено със съдействието на Театър „Алма Алтер“, Културен център на СУ „Св. Климент Охридски”, Фондация „София диша“ и Swift Gap Events (Флашмоб България) с финансовата подкрепа на „Рено-Нисан“ България и “Шато Сунгурларе”.

Гостите на Пикника имаха възможност да получат специалното издание на Полския институт и в-к „Капитал“ – „1989. Краят на системата“, представящо събитията от 1989 в държавите преминали през демократична трансформация. Публикацията можете да прочетете тук.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top