„Полската нелегална държава – феномен в окупирана Европа“ лекция на Магдалена Яшча, историк от Музея на Втората световна война в Гданск и презентация за музея

„Полската нелегална държава – феномен в окупирана Европа“ лекция на Магдалена Яшча, историк от Музея на Втората световна война в Гданск и презентация за музея

През 2008 г. Гданск е избран за построяване на Музея на Втора¬та световна война и това не е случайно. Именно тук, на полуос¬тров Вестерплате, на 1 септември 1939 г. е осъществено германското нападение срещу полски военен обект, което се смята за начало на Втората световна война. Мисия¬та на музея е да се изгради модерна институция, в която да бъде разка¬зана историята на войната като най-големия катаклизъм на ХХ век. Тази задача не губи своята актуал¬ност до днес и въпреки факта, че са изминали над 70 години от избухва-нето й, в Европа няма музей, който всеобхватно и цялостно да пред¬ставя протичането и същността на този конфликт.

Една от основните цели на музея е да запознае света с преживяното по време на войната от Полша и страните от Централна и Източ¬на Европа. Тези факти са твърде малко познати в Западна Европа и страните извън европейския континент.

В центъра на вниманието са съд¬бите на отделните хора, общно¬сти и народи. Военната история е използвана като фон на разказа за ежедневието на цивилните гражда¬ни и войници, окупационния терор и такива явления като геноцида, съпротивата срещу окупатора и голямата политика. Целта на този начин на представяне на събития¬та е да бъде усетена изключител¬ността на преживяното по време на войната, в която най-много жертви дава цивилното население. Oткриването на музея ще се със¬тои през 2017 г. (източник: www.muzeum1939.pl)

09 март, четвъртък, 17:00 ч.
Национален военноисторически музей, ул. “Черковна” № 92, вход свободен от към ул. “Омуртаг”

Съвместно с Националния военноисторически музей

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top