Полски спектакли на I Международен ACT фестивал за свободен театър 11-17.11.2016

Полски спектакли на I Международен ACT фестивал за свободен театър 11-17.11.2016

В първото си международно издание фестивалът ще представи 4 чуждестранни спектакъла (от Германия, Франция и Полша) и 10 български продукции. Седемте фестивални дни включват форуми, спектакли, работилници и срещи. В рамките на фестивала ще бъдат представени 3 полски спектакъла в сътрудничество с Международния театрален фестивал “Koнфронтации” от Люблин. В програмата “Mигриращо тяло” очаквайте работилница и спектаклите “Кметът”, “Майки от стомана” и “Усланд. По следите на Леонард З.”.

Кметът – текст – Малгожата Шикорска-Мишчук; реж. – Мария Квечен; продукция – Международен театрален фестивал „Конфронтации“ Люблин. Времетраене – 75‘.

Участват: Габриела Яскула, Марта Ледвон, Виолета Томица, Прземек Буксински, Даниел Добош, Ярослав Томица

Важните хора на едно полско село са събрани да вземат заедно решение в една извънредна ситуация…

Пиесата е един от най-добрите театрални текстове, писани през последните години в Полша и недочакал своята премиера на сцена почти десетилетие след своето написване. Каква е причината за това? Защо “Кметът” не се превръща в част от всички подобни текстове на спектакли за холокоста и нашите начини за (не)справяне с тази тематика? Явно му е трябвало време – и урок по история, който учим всички ние – за да може да бъде поставен на сцената. (текст: Международен тетарален фестивал „Koнфронтации“ Люблин)

Малгожата Шикорска-Мишчук – най-често поставяният драматург в Полша. Пиесите й са преведени на много езици. Автор е на известните пиеси: “Лудост”, “Куфарът”, “Попелушко. Черната литургия”, за която е наградена с Гдинската награда за драматургия 2012.

16 ноември, сряда, 18:00 ч.
Червената къща, ул. Любен Каравелов № 15

Майки от стомана – идея и изпълнение: Maдалина Дан, Агата Шинярска; продукция – Международен театрален фестивал „Конфронтации“ Люблин. Времетраене – 60’.

Представете си, че в недалечно бъдеще цялото човечество е изчезнало, а единствените съществуващи обитатели са два изкуствени интелекта с имената: Фембот А.Е. и Всеприсъствие. Изработени от стомана… това са Майки от стомана. Преплитайки исторически факти и бъдещи разкази, те непрекъснато пътуват във времето и пространството.

Maдалина Дан – творец и културен активист. Дългогодишен активен член на общността за съвременен танц в Румъния. През 2015 получава наградата CNDB за принос в развитието на съвременното изкуство в Румъния.

Агата Шинярска – изследва сценични дейности, практики, видео. След дипломирането си (хореография) днес тя се е посветила на забавни феминистични изследвания (feminist fun studies).

17 ноември, четвъртък, 20:00 ч.
Червената къща, ул. Любен Каравелов № 15

Усланд. По следите на Леонард З. – концепция и реализация Матеуш Атман, Агнешка Якимяк, Даниел Малоне, Агата Шинярска.

Вървим по следите на Леонард З., творец от полски произход, който се заселва в Исландия – страна, която в доклада на ООН от 2015 година е на второ място в класацията на Най-щастливите страни в света. Разговорите с исландски творци и политици, очакванията и личните преживявания от пътуването до “земята на леда и огъня” се смесват с фантазиите за изграждане на алтернативно общество, с желанието да се окажем в свят, какъвто не познаваме, с необходимостта от по-различно отношение към заобикалящата ни материя.

18 ноември, петък, 19:30 ч.
ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, НДК

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top