Полша беше избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН

Полша беше избрана за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН

На 2 юни 2017 г. Полша беше избрана за член на Съвета за сигурност на ООН. Избирането на страната ни в един от основните органи на ООН е доказателство за високата оценка на приноса на Полша към поддържането на международния мир и сигурност, както и за доверието на международната общност към Полша.

Съветът изпълнява водеща роля в глобалната дискусия за сигурността. Той търси решения на конфликти, както с мирни средства, така и със сила. Членството в този елитарен клуб увеличава ролята и престижа на страната. Създава и възможности за по-активно участие в действията, насочени към укрепване на международната сигурност и осъществяване на най-важните цели на ООН.

Полша издигна официално своята кандидатура за Съвета за сигурност в периода 2018-2019 г. през март 2009 г. под надслов „Солидарност-Отговорност-Ангажимент“, но активната кампания в полза на кандидатурата беше открита през септември 2016 г. „По време на своя мандат в Съвета всяка държава-членка поема за определено време председателството на тази институция. Това означава, че тя може успешно да предлага собствен дневен ред, т.е. тези теми, които иска да бъдат дискутирани в Съвета“ – каза тогава президентът на Полша Анджей Дуда. По време на конференцията, с която беше открита кампанията, министърът на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски подчерта, че членството в Съвета за сигурност на ООН не означава само „престиж и гордост от факта, че Полша има възможност да бъде част от важна международна платформа, която взема важни решения в областта на международната политика. То създава възможности и за популяризиране на нашия регион и на нашата чувствителност към международните отношения“.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top