Полша е пета в Европа и единадесета в света в образователна класация на ОИСР

Полша е пета в Европа и единадесета в света в образователна класация на ОИСР

Полското училище дава добро образование. В най-голямата в историята международна образователна класация полските ученици заемат пето място в Европа и единадесето място в света, изпреварвайки британците и американците.
В международно изследване за нивото на училищното образование, автор на което е Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD), първите места заемат 15-годишните ученици от азиатските страни. Първо място в класацията на OECD заема Сингапур. Следват Хонг Конг, Южна Корея, Япония и Тайван. Следващите места се падат на Финландия, Естония, Швейцария и Холандия, а веднага след тях Канада и Полша. Проучването на OECD обхваща ученици от 76 страни.

– Класацията на ОИСР показва промяната, която от известно време се наблюдава в Полша в областта на точните науки – каза Ивона Бжузка – Злотницка, координатор на общополската образователна програма „Майстори на кодирането”.

– Със сигурност подобрението на ситуацията се дължи на задължителната матура по математика, но все повече се дължи на действията – предимно в провинциалните райони – предприети за разпространение и популяризиране на точните науки. Голямо значение тук има и оказването на все по-голям натиск за приобщаването на момичетата в тази област на науката. Въпреки това полските ученици продължават да се представят по-добре на тестовете, отколкото в ежедневната практика – смята специалистката.

Резултатите от класацията са представени официално по време на организирания от ЮНЕСКО Световен образователен форум 2015, който се провежда в периода 19-22 май в Южна Корея.

В изследването са взети под внимание резултатите от тестовете за 15-годишните ученици в областта на математиката и точните науки, с акцент върху умението им за разрешаване на проблеми, анализ, аргументиране и интерпретиране. Изготвянето му за ОИСР е направено от Ерика Хансушека от Университета Станфорд и Лудгер Вьосман от Университета в Мюнхен. Разликата, в сравнение с предишните класации, е в акцента върху точните предмети и по-големия брой международни изследвания за нивото на образованието. Сред тях са резултати от такива тестове като Programme for International Student Assessment (PISA), която е стандартно изследване на OECD, a също така Trends in International Mathematics and Science Study (TIMMS), подготвяни от академичните преподаватели в САЩ, и Tercer Estudio Regional Comparativo y Explicativo (TERCE), използвани в Южна Америка.

– За първи път в историята постигаме наистина глобална скала в оценяване качеството на образованието – заявява пред ВВС Андреас Шлайхер, който ръководи отдела за образование в ОИСР. Той подчертава, че класацията отразява тясната връзка на нивото на образование и икономическото развитие, а подобрението на обучението свидетелства за нарастване на БВП на страната.
Високата позиция на Полша в класацията на ОИСР не е изненада. През последните години страната ни стана хит на представянето на позициите в тестовете PISA, оценяващи знанието на 15-годишните в областта на точните науки и математиката. Съпоставянето тази година до голяма степен също се основава на резултатите на PISA, където полските ученици заемат първо място сред страните от ЕС, заедно с Холандия, Естония и Финландия. Най-високата позиция се заема от азиатските страни.

Фактът, че през последните години полските ученици имат своето място сред този елитарен клуб, означава, че образователната система в нашата страна е наваксала изоставането, остатък от комунистическата ера и делящо я от световните стандарти. Въпреки това ни чака още много работа.

– Това, над което трябва да работи полското училище сега, е сътрудничеството в групи, способността да се поема риск или да се излиза извън схемите – смята Йоанна Дембек от Министерството на народното образование, която не крие задоволството си от резултатите в класацията на ОИСР.

– Науката математика трябва да залага на самостоятелното математическо мислене на ученика – добавя Ивона Бжузка – Злотницка. – Как мисли ученикът, как сам стига до разрешаването на проблема, как сам създава модели, как обяснява своя поток на мислене, трябва да е най-ясният знак за учителя как да изгради по-нататъшния процес на обучение – подчертава тя.

Александра Станиславска

www.polska.pl

Photo: Justyna Cieślikowska

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top