Посещение на Министъра на културата на Полша в България

Посещение на Министъра на културата на Полша в България

По покана на министъра на културата Вежди Рашидов на 27 август на еднодневно посещение в София пристигна министърът на културата и националното наследство на Република Полша Малгожата Омилановска.

Министър Малгожата Омилановска проведе среща с министъра на културата Вежди Рашидов, в хода на която бе обсъден и проектът на тригодишна междуведомствена Програма за сътрудничество в областта на културата, връчен на министър Омилановска от министър Вежди Рашидов по време на посещението му във Варшава в края на месец юни. По време на срещата бяха обсъдени и възможностите за сътрудничество и установяване на директни контакти между Пловдив и Вроцлав като Европейски столици на културата в България и Полша през 2019 г. и 2016 г.

По време на посещението си в София Малгожата Омилановска посети Античния културно-комуникационен комплекс „Сердика“, Националната галерия „Квадрат 500“, храм-паметника „Св. Ал. Невски“ и криптата с нейната експозиция за православно изкуство, както и базиликата „Св. София“ и разкритите и експонирани археологически находки под нея.

Малгожата Омилaновска често отбелязва в публичните си изяви, че министърът на културата не може да взема решения, които да се харесват на всички. По повод материалната ситуация на артистите в Полша /доходите на заетите в ресор „Култура“ в страната определено не са сред високите/, министър Омилaновска съветва да се чука и на други врати – например на социалния и на финансовия министър.

Като свой главен приоритет тя определя започналия от т.г. голям проект на Министерството – „Достъпна култура“, предназначен за групите в риск от социално изключване. За целта се разчита на ускоряване на дигитализацията и намаляване на цените за достъп до култура на живо. Насърчават се и безплатните инициативи – например театри канят пенсионери на генералните репетиции на своите спектакли.

По повод своята 250-та годишнина, през месец май т.г. Народният театър във Варшава обяви и ден на достъп до спектаклите на неговите 4 сцени срещу символичен вход. Всеки музей в държавата е задължен да има и един безплатен ден за посещения в седмицата, в националните музеи децата и младежите ползват входен билет само за 1 злота. Министерството на културата в Полша преговаря и с мултиплексите да въведат такъв билет и за прожекции на полски филми.

Друг приоритет на министър Малгожата Омилaновска е започналата от 2014 година Национална програма за насърчаване на четенето. Във взаимодействие с Министерството на образованието и науката тази програма обхваща и училищните библиотеки.

И тъй като в Полша „историята е на мода“, сред главните акценти за Министерството на културата е и внедряването на проект, който улеснява достъпа в историческите музеи в цялата страна – напр. предлагане на безплатни музейни лекции за децата от селата и малките населени места.

Културната инфраструктура в Полша също е обект на специална грижа – през 2014 и 2015 година бяха открити рекорден брой нови културни институции /сред тях са Шекспировият театър и Европейският център за солидарност в Гданск, Музеят на полските евреи във Варшава, нова сграда за Националната филхармония и др./
В Полша 2015-та е обявена за година на публичния театър, по повод 250-та годишнина на Народния театър. Тържествата за юбилея започнаха още през месец февруари в Краков. Кулминацията на най-мащабното културно събитие за годината ще бъде през месец ноември т.г. във Варшава – с постановка в режисурата на Ян Енглерт, артистичен директор на Народния театър. Според министър Омилaновска мащабното честване на юбилея има за цел да провокира засилване на интереса към театъра и да насърчи поставянето на повече полски пиеси, и най-вече – на класически творби.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша