Почина бившият шеф на полската дипломация проф. Владислав Бартошевски

Почина бившият шеф на полската дипломация проф. Владислав Бартошевски

Почина бившият шеф на полската дипломация проф. Владислав Бартошевски

„Струва си да бъдеш почтен“ – повтаряше проф. Владислав Бартошевски (1922-2015), бивш министър на външните работи, историк, писател, деец на Полската нелегална държава, затворник на немския нацистки концлагер Аушвиц.

– През последните 25 години само един човек бе начело на полската дипломация два пъти – проф. Владислав Бартошевски. Неговият начин на мислене за полско-немските и полско-еврейските отношения трайно формира външната политика на свободна Полша в тази сфера – каза настоящият шеф на дипломацията Гжегож Схетина.

„Спомням си онези страшни дни на несигурност. Опитите да помогнем, които се свеждаха до подпомагане на бягството им от гетото. A те бяха млади хора, които искаха да се бият, а не да бягат,” – думи на проф. Бартошевски, казани преди няколко дни – на 19 април, в деня на 72-та годишнина от избухването на въстанието във варшавското гето, при паметника на Героите на гетото в квартал Муранув.
5 дни по-късно проф. Бартошевски почина.

На 19 февруари професор Бартошевски навърши 93 години. По време на Втората световна война той е войник в Армия Крайова (AK) и един от основателите на нелегалния Съвет за помощ на евреите „Жегота“. „Та нали някой трябва да го направи? Да реагира? Да се противопостави? Някой трябва да протестира? Някога си задавах такива въпроси. И намирах отговор – ако трябва да е някай, защо да не съм аз?“ – беше казал в едно интервю.

Член на „Жегота“, той спасява жителите на гетото от лагерите на смъртта. През септември 1940 г. е изпратен в Аушвиц. По това време работи в администрацията на поликлиниката на Полския Червен кръст и е задържан в масова хайка, организирана от немците. От лагера е освободен седем месеца по-късно – на 8 април 1941 г., вероятно благодарение на усилията на Полския Червен кръст. Кореняк варшавянин, по време на Варшавското въстание в 1944 г. той е адютант на командира на радио-информационната служба и е произведен в чин поручик.

За помощта, оказана на евреите, той е награден с Орден „Възродена Полша“ още по време на войната, a през 1963 г. в Института Яд Вашем приема от името на „Жегота“ диплом Праведник сред народите

След войната се включва в работата на Главната комисия за изследване на немските престъпления в Полша, а предоставената от него информация се оказва много ценна. Става журналист и започва обучението си в Хуманитарния факултет на Варшавския университет. Принуден е да прекъсне, защото е арестуван от сталинистките власти и изпратен за 5 години в затвор за дейността си в Армия Крайова. И макар че след затвора Владислав Бартошевски се връща в университета, той скоро е заличен от списъка на студентите. Завършва следването си в Люблинския католически университет. Автор е на ок. 1500 публикации в пресата и 50 книги. Продължавата кариерата си на историк, през 1983-84 г. и 1986-1988 е гостуващ професор в университета в Мюнхен.

Ангажиран с опозиционна дейност, той е един от първите дейци на „Солидарност“ от среди, които не са свързани с Гданската корабостроителница. Интерниран в деня на въвеждането на военното положение – 13 декември 1981 г. , той е освободен през май 1982 г. В III Полска република е посланик на Полша в Австрия, а през 1995 г. и 2000-2001 – министър на външните работи.

Голям застъпник на полско-немското и полско-еврейското помирение, той определя родината си като страна на парадоксите. „Завършил съм католически лицей. Явих се на матура през 1939 г. Мой съученик от нелегалните курсове по полски език бе Тадеуш Гайци (полски поет – бел. ред.), който през 1939 г. се яви на матура при отците мариани в един клас с Войчех Ярузелски”. Той казваше, че обича сънародниците си, но те го вбесяват. „Ако ние само крещим за Полша, Господ може да се покаже от горящия храст и да ни попита каква трябва да бъде тази Полша,“ – пише той през ноември 2004 г. във вестник „Жечпосполита“.

„В живота си проф. Бартошевски винаги се ръководеше от необикновено точна бусола, компас, който сочи къде е правилното дело, правилната посока” – каза президента на Република Полша Бронислав Коморовски по случай 90-ия рожден ден на Владислав Бартошевски.

Проф. Владислав Бартошевски повтаряше: „Струва си да бъдеш почтен“. И именно такъв беше.

Служителите на Министерството на външните работи изразяват почитта си към паметта на Великия поляк и бивш техен ръководител.

Марчин Войчеховски
Пресаташе на МВнР

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top