Почина първият некомунистически премиер на Полша

Почина първият некомунистически премиер на Полша

24.08.1989 Тадеуш Мазовецки става премиер фот. Томаш Вежейски/FOTONOVA/EastNews

Тадеуш Мазовецки, първият некомунистически премиер след Втората световна война, почина в понеделник 28 октомври 2013 г. на 86 години

– Напусна ни човек, който в решаващи за Полша времена имаше смелостта да бъде мъдър. Благодарим – каза президентът на РП Бронислав Коморовски, който през октомври 2010 г. покани Тадеуш Мазовецки за свой съветник. – Мазовецки е един от бащите на нашата свобода и независимост – допълни пред медиите министърът на външните работи Радослав Шикорски.

Роден през 1927 г. в Плоцк, Мазовецки е бил участник и творец на най-важните събития в най-новата история на Полша.

През 1957 г. участва в създаването на Клуба на католическата интелигенция и на католическия обществено-политически месечник „Więź”, на който е главен редактор. В периода 1961-72, като депутат в комунистическия сейм на НРП оглавява католическата партия Знак. През 1968 г. внася интерпелация по повод бруталните действия на милицията срещу стачкуващите студенти. За властите на НРП е бил толкова неудобен, че през 1972 г. не се съгласяват да бъде подновена кандидатурата му за влизане в Сейма.

В периода 1975-81 г. подкрепя стачкуващите работници срещу комунистическата власт. На 20 август 1980 г. Тадеуш Мазовецки подписва Апел на 64 интелектуиалци, подкрепящ стачките в корабостроителницата в Гданск и заедно с Бронислав Геремек лично занася своя текст в корабостроителницата. По покана на Лех Валенса застава начело на Комисията на експертите към Президиума на стачния комитет, като отговаря за преговорите с властите на НРП.

Назначен на длъжност главен редактор на седмичното сп. „Солидарност“, в първия ден на военното положение 13 декември 1981 г., той е интерниран. Един от последните освободени през декември 1982 г.

През 80-те години е един от най-близките съветници на Лех Валенса. През 1988 г. става член на официалната Изпълнителна комисия на държавните съветници на Независимия самоуправляем профсоюз „Солидарност“ и води преговори между стачкуващите в корабостроителницата в Гданск и властите на НРП. Независимо от неуспеха на преговорите, той остава до края на стачката. Участва в пленарните заседания на Кръглата маса, които бележат началото на промените в Полша и е един от авторите на споразумението, по силата на което на 4 юни 1989 г. в Полша се провеждат първите частично демократични избори.

На 19 август 1989 г. става премиер на Полша. За няколко месеца неговото правителство сменя политическата система, въвежда граждански свободи, многопартийна система, променя герба и името на страната.

Месец преди края на управлението си, през 1991 г., Мазовецки застава начело на новата партия Демократичен съюз, която на първите демократични избори за Сейм получава най-голяма подкрепа от поляците.

През 1992 г. е поканен от ООН за докладващ по конфликта в Югославия, като един от пратениците, отказал се от тази функция в знак на протест срещу безчнствата на великите сили на Балканите и публикува доклад, касаещ нарушаването правата на човека от всички страни в конфликта. На изборите през 1997 г. получава депутатски мандат за трети път.

През 2005 г. участва в създаването на демократическата партия demokraci.pl. През октомври 2010 г. приема поста съветник на президента на РП Бронислав Коморовски.

Лауреат е на най-високите държавни отличия, в т.ч. Орден на Белия орел и Златен медал Заслужил за културата Gloria Artis.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша