Праведници на света. Музеят на семейство Улма в Маркова

Праведници на света. Музеят на семейство Улма в Маркова

„За да спасят чуждия живот, жертваха своя собствен“ – трагичната история на Виктория и Юзеф Улма и шестте им деца се превърна във вдъхновение Музеят на поляците, спасявали евреи в Подкарпатието да бъде наречен на името на семейство Улма. Музеят ще бъде отворен за посещение от 17 март.

Музеят в Маркова е първата музейна институция в Полша, посветена на всички поляци, спасявали евреи. До този момент в Полша нямаше място, където в широк контекст и систематично да се представят личностите на герои, които с риск за собствения си живот решават да помогнат на заплашените с геноцид свои сънародници от еврейски произход.

Вдъхновеният от съдбата на семейство Улма Музей представя историята на полските герои от годините на германска окупация 1939–1945. По време на Втората световна война Третият райх предприема „окончателно решаване на еврейския въпрос”. За оказване на каквато и да било помощ на евреите поляците са били осъждани на смърт. Драконовите мерки, предвиждащи колективна отговорност на цели семейства, се прилагат единствено в окупираната от германците Полша. Въпреки заплахата от екзекуция, мнозина поляци се решават да помагат на свои съседи, приятели, но и на напълно непознати хора. Сред тях е и семейство Улма от Маркова.

Преди Втората световна война в най-голямото полско село Маркова живеят почти 4500 души, в това число 30 еврейски семейства. Семейство Улма укрива две еврейски семейства: Шали и Голдман. През нощта на 24 март 1944 година немската жандармерия със съдействието на синята полиция нахлува в дома на Улма. Пред свидетели Юзеф Улма и неговата съпруга, бременна в деветия месец, техните шест деца и осмината евреи, които семейството укрива, са жестоко разстреляни. Героичната постъпка на семейство Улма символизира себеотрицанието на всички поляци, спасявали евреи по време на Втората световна война.

В Маркова посетителите могат да се запознаят и с историята на Юзеф Улма – изтъкнат гражданин, обществен деец, който първи въвежда иновативни методи в градинарството. Включва се в Кръжока на католическата младеж и подкрепя Съюза на селската младеж „Вичи” към Полската народна партия, в който работи като библиотекар. Най-голямата му страст обаче е фотографията. Той собственоръчно конструира фотоапарат, с който прави хиляди снимки на семейството и познатите си.

Историята на семейство Улма не е единичен случай. Наред със световноизвестни имена като Ирена Сендлерова и Ян Карски, има и хиляди безименни полски герои, спасители на евреи, които тънат в забвение. В приложените материали можете да прочетете историите на полски семейства, спасявали евреи по време на Втората световна война.

През 1995 година Мемориалният и изследователски център за Холокоста Яд ва-Шем присъжда посмъртно на семейство Улма медал „Праведници на света“. Като знак на почит към описаните събития през 2004 година е открит паметник, посветен на мъченическата смърт на семейството.

Тържественото откриване на Музея в Маркова е планирано за 17 март 2016 година. Във възпоменателните чествания, посветени на героичната постъпка на семейство Улма, ще вземе участие Президентът на Република Полша Анджей Дуда, както и редица чуждестранни гости.

Пресцентър на Министерство на външните работи

Приложения:
1. Поляци, спасявали евреи по време на Втората световна война 1939–1945, МВнР

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top