Преглед на планинарски филми “Eхо от XVII Mеждународен фестивал на планинарския филм Банскофилмфест’2017″

Преглед на планинарски филми “Eхо от XVII Mеждународен фестивал на планинарския филм Банскофилмфест’2017″

На 5, 6, 7 и 8 февруари 2018 г. ще се състои прегледът на планинарски филми „Eхо от XVII Mеждународен фестивал на планинарския филм Банскофилмфест’2017”.

Ще бъдат представени всички наградени филми от миналогодишното издание на фестивала, както и няколко допълнителни филма.

5 февруари, понеделник
18.00 – откриване
18.15 – “Когато планините бяха диви” (Албания, Австрия, 2015, Йоханес Хофман, 19’/ “When the Mountains were wild” (Albania, Austria, 2015, Johannes Hoffmann, 19’)
Петима приятели – скиори, сноубордисти и филмов оператор, тръгват със своя ван да търсят дивата страна на Балканите. По пътя си те преминават през райони, където личат следи от войната след разпадането на Югославия.
Специално споменаване от Журито на Банскофилмфест’ 2017.

18.34 – “Дивата Ара” (Spain, 2017, Martín Campoy García, 52’)
Ара е последната дива река на Пиренеите. Търсачът на приключения, байкър и филмов реализатор Мартин се качва на велосипеда си в затънтено селце и така започва връзката му с реката, планината и хората. Това е филм за планинското колоездене, но и за хората, обитаващи тези планини, за борбата им да оцелеят и за сбъдването на мечтата на един човек, който общува със света, яхнал велосипеда си.

19.26 – “Домът на Гялму” (Nepal, 2016, Asmita Shrish, Gavin Carver, 19’)
Една година след земетресението, опустошило Непал, една жена с огромна смелост и чувство за хумор възстановява дома си в силно пострадалата долина Лангтанг.

19.45-20.00 – почивка

20.00 – “Кангчендзьонга” (“Kangchejnunga”, Polska, 2016. Krystyna Rachwał, 19’)
След едногодишна пауза в най-високите планини Адам Биелецки е поканен от Денис Урубко да участва в пролетна експедиция на Кангчендзьонга. Филмът разглежда смирението пред природата, укротяването на собственото его. И показва, че за отказване от поставената цел е необходима също толкова сила, колкото и за постигането й.

20.20 – “Самуел, живеещият сред облаците” (“Samuel in the Clouds”, Belgium, 2016, Pieter van Eecke, 70’)
Един от най-награждаваните филми през последните две години разказва историята на Самуел, началник на една от най-старите в света въжена линия – водеща към върха Чакалтая (което на езика кечуа означава “Годеницата на ветровете”, 5395 м) в Боливия. Едновременно с това Самуел е свидетел на тревожно явление – отдръпването след 1980 г. и пълното изчезване след 2009 г. на тамошния ледник. Филмът е отличен с редица престижни награди, в т.ч. Grand Prix от Международния фестивал на планинарския филм в Тренто 2017.
Наградата за филм отразяващ бита и културата на планинските народи Банскофилмфест’ 2017.

6 февруари, вторник
18.00 – “Да се научиш да живееш отново” (“Une vie à apprendre”/ “A life to be learnt”, France, Italy, 2017, Eloise Barbieri, 24’)
Макар че загубва чувствителността в краката си след инцидент в планината, Ванеса Франсоа продължава да се занимава с катерене с помощта на приятелите си, които са не само отлични алпинисти, но притежават душевна щедрост и солидарност. За нея катеренето е преди всичко пътуване към собствената й същност, по време на което постепенно започва да си дава сметка, че парализираното й тяло не може да бъде пречка пред общуването с планината.

18.24 – “Елбрус” (“Elbrus”, France, 2017, Laurent Jamet, 68’)
Ще отидем в Северен Кавказ и ще изкачим легендарния Елбрус (5642 м) – най-високият в Европа. Ще придружаваме двама скиори, които често посещават Русия в търсене на нови склонове за спускания и пребивават в тази натоварена с история планина, която никога не им спестява изненади…
Специалната награда на Журито от Банскофилмфест’ 2017.

19.32 – “Лунаг Ри” (“Lunag Ri”, Germany, 2016, Joachim Hellingen, 18’)
Когато затваря очи и мисли за Непал, пред вътрешния взор на Давид Лама се появяват не снежните планини, а зелените долини и малкото село в тях, където е израсъл неговият баща. Този път Давид заедно с американската алпийска легенда Конрад Анкер има намерение да направи опит за изкачване на великолепния Лунаг Ри (6907 м). Но се оказва, че предизвикателството е прекалено голямо и не може да бъде преодоляно. Не този път…

19.50-20.00 – почивка

20.00-21.36 – “Кървавият път” (“Blood road”, USA, 2017, Nicholas Schrunk, 96’)
Филмът проследява две планински велосипедистки – американката Рибека Раш и виетнамката Хуен Нгуен – преминали прочутата пътека на Хо Ши Мин през гъстите джунгли на Виетнам, Лаос и Камбоджа. По време на това пътешествие двете жени поставят на тежко изпитание телата и психиката си, за да открият колко дълбок отпечатък върху живота им е оставила Виетнамската война.
Наградата за филм за планинарски спортове, приключения и изследвания от Банскофилмфест’ 2017.

7 февруари, сряда
18.00 – “Пемба се завръща в Голи” (“La Pemba torna a Goli”/ “Pemba returns to Goli”, Spain, 2017, Josep Perez, 53’)
Пемба е от племето на шерпите, но не е изкачила нито един връх. Тя е народна певица, която напуска страната си през 90-те години на ХХ век и започва нов живот със семейството си в Каталуня, Испания. Двадесет години по-късно тя решава да се върне в родното си място, напълно изолирано от останалия свят, за да организира концерт и да преоткрие това кътче от рая. По време на своето пътуване тя ще ни покаже живота в едно от най-митичните места на Земята чрез разказите на десетима души.
Специално споменаване от Журито на Банскофилмфест’ 2017.

18.54 – “Маратон на Юнгфрау” (“Jungfrau Marathon”, Germany, 2016, Jochen Schmoll, 10’)
Не, в този къс, но изключително динамичен филм не става дума за прочутото едноименно планинско бягане, а за преодоляването на над 3200 метра положителна денивелация при изкачването на Юнгфрау (4156 м) от Рогер Шели и Давид Хефти по уникален маршрут, който обединява всички разновидности на алпинизма и буквално започва от вратите на домовете им.

19.04 – “Майка” (“Mama”/ “Mum”, Polska, 2017, Wojtek Kozakiewicz, 45’)
Много занимаващи се със спорт жени се изправят пред избора: да създадат семейство или да останат верни на своята страст? Кинга Очиепка-Гжегулска, майка на две деца, не се отказва от увлечението си и решава да си върне спортната форма. Откровен разказ на една от най-ярките и най-важните фигури в историята на полското спортно катерене.

19.50-20.00 – почивка

20.00 – “Огледалната стена” (“Mirror Wall”, United Kingdom, Coldhouse Collective, 38’)
Необходимостта от приключения и търсене на предизвикателства е естествен инстинкт за много хора. У Лио Хоулдинг тя се проявява в организиране на експедиции до труднодостъпни обекти с невиждана техническа трудност и в компанията на изключително силни участници. Но след смъртта на дългогодишния му партньор Шон Стенли Лиъри и раждането на дъщеря му Фрея Лио се отправя на поредната си експедиция с променени разбирания и съвсем нов екип.

20.05 – “Навлизане в две вселени – епопея в Гренландия” (“Into Twin Galaxies – A Greenland epic”, Germany, 2016, Jochen Schmoll, 52’)
Трима носители на престижната награда “Приключенец на годината” на списанието “National Geographic” предприемат необикновена каякарска мисия в Гренландия. Със ски и кайтове те теглят своите каяци 1000 километра през ледената пустош, а после правят спускане по най-северната река, по която някой някога е гребал.
Наградата за цялостна реализация в екстремни условия от Банскофилмфест’ 2017.

8 февруари, четвъртък
18.00 – “Project BIG ICE: Patagonia – първа фаза” (“Project BIG ICE: Patagonia – phase one”, Bulgaria, 2017, Branislav Brankov, 40’)
През април 2017 г. българските изследователи Бранислав Бранков и Кирил Трифонов пътуват до Южна Патагония, за да проучат и да се подготвят за прекосяване по цялата дължина на Иело Континентал – най-трудното и технично ледено поле на планетата. По време на престоя си върху леденото поле екипът на “Project Big Ice: Patagonia” се сблъсква с тежки физически и психологически предизвикателства и сериозни неконтролируеми опасности… Един филм за преживяванията в края на света, където оцеляването зависи изцяло от правилността на взиманите решения и предприеманите действия…
Наградата за български филм от Банскофилмфест’ 2017.

18.41– “Свещената (не)свещена река”(САЩ, Индия, 2016, Джейк Нортън, Пийт Макбрайд, 59’/ “Holy unholy river”, USA, India, 2016, Jake Norton, Pete McBride, 59’)
Филмът разказва за най-обожествяваната и най-почитаната река – великата Ганг. През 2013 г. режисьорите на филма преминават разстоянието от изворите до вливането й в Индийския океан. Те преодоляват близо 5500 метра денивелация и 1550 мили разстояние, документирайки красотата и проблемите й.

19.40-19.55 – почивка

19.55 – “Бунтарят – легендата Фред Беки” (“Dirtbag: The Legend of Fred Beckey”, USA, 2017, Dave O’ Leske, 96’)
Филмът е посветен на един от най-влиятелните американски алпинисти за всички времена – Фред Беки, който изоставя общоприетите норми на поведение и материалния комфорт, за да избере чергарския живот на скитащ алпинист. Той прави многобройни свръхтртудни изкачвания, които много дълго са смятани за невъзможни. Бунтарят Беки изгаря мостовете след себе си, бяга от славата и живее като самотник – единствено с мисълта за следващия връх. Оказва се, че през цялото време си е водил записки, в които е разговарял със себе си и е анализирал ставащото около него. Еколог още от времената, когато това понятие не съществува, той е автор на 13 фундаментални книги, които са като пътепоказатели за младите поколения. Фред Беки не се боeше от предзвикателствата, дори и на 94 години. Почина на 30 октомври 2017 г.
Голямата награда от Банскофилмфест’ 2017

Организаторите си запазват правото за промени в обявената програма.

5-8 февруари 2018 г.
Полски институт, ул. Веслец 12

Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top