Представяме полските успехи в областта на комплексното обновяване на градската среда

Представяме полските успехи в областта на комплексното обновяване на градската среда

Представяме полските успехи в областта на комплексното обновяване на градската среда. За своя опит в Лодз ще разкажат д-р Ханна Гил-Пьонтек, представител на Бюрото за обновяване и развитие на градската среда и Войчех Клосовски, експерт в Община Лодз.

Съвременните метрополиси все по-често приличат на огромни организми, чийто бърз растеж е причина за много проблеми. Смята се, че през 2050 г. в градовете ще живеят 2/3 от населението на света. Това засилва съществуващите проблеми – пространствената сегрегация, причина за възникването на анклави на богатство и бедни гета, влошаване на качеството на живот поради повишаване нивото на шума, замърсяване или задръствания. Тази тенденция поощрява „разливането“ на градовете, отмирането на историческите градски центрове и изместването на търговията и услугите към големите търговски центрове в периферията.

Ханна Гил-Пьонтек – обществен и политически деец, публицист, експерт в областта на обновяването на градсата среда. В момента подготвя за ревитализиране Лодз, третият по големина град в Полша. Пише фейлетони за популярни списания и вестници. Заедно с Хенрика Кшивонос-Стрихарска издават книгата „Бедността. Пътеводител за деца” (българско издание – юни 2015 г.)

Войчех Клосовски – общински експерт, специалист в областта на стратегическото планиране на регионалното и местното развитие, местните и регионалните социални политики и обновяване на градската среда. Повече от 20 години работи като съветник на местните власти. Автор и съавтор на множество стратегически планове за развитие на градове и цели региони както в Полша, така и в няколко други страни.

Около 8 хиляди души се включиха в обществените дейности с цел съживяване на местната общност. Това е най-доброто доказателство, че обновяването на Лодз вече е започнало.

Ремонтът не е ревитализация – въпреки че тази проста схема се опитва да ни се наложи на всяка крачка, все още много хора бъркат тези две понятия и слагат между тях знак за равенство. Това е погрешно, понеже целта на ревитализацията е „възвръщане към живот“ не на сградите, а на хората. Ремонтът на жилищна сграда или прокарването на отопление в апартамент са само едни от елементите, които трябва да служат на тази цел. Не по-малко важни са меките действия и опитът за подпомагане на най-изолираните. Не само чрез обучение или откриване на нови работни места, но също така чрез насърчаване на хората да излязат от домовете си. Показване на жителите, че са важни, че е добре да се интегрират със съседите си, че може да прекарват времето си заедно, като правят нещо интересно и полезно.

За това е и Програмата за социална анимация, която приближава към своя край. Това е част от пилотен проект възложен на град Лодз от Министерството на инфраструктурата и развитието.

На различни места в Лодз за една седмица бяха опънати палатки, в които жителите имаха възможност да разкажат за проблемите си. На свой ред, в програмата взеха участие 103 училища и 350 учители. От месец април до края на учебната година бяха организирани 720 часа лекции. Децата учиха за обновяването, за важната роля на улица Пьотрковска, беше им обяснено, защо могат да се гордеят с Лодз. Също така бяха създадени десетки „клубове на детектива“, а учениците измислиха и т.нар. квести – гатанки, след дешифрирането на които можеха да се открият интересни места и да се научи истарията им.

Микро-действия

Най-голям успех имаше аниматорската част, т.нар. микро-действия – идеи за насърчаване на жителите на Лодз да помагат на другите, да преоткриват историята на града и неговите жители или просто да се забавляват. В рамките на анимацията бяха организирани шкафчета за бездомните, разходка по пътищата на текстилните работнички от Лодз, беше създаден Мониторинг на забележителностите в Лодз, а по-възрастните жители издадоха собствен вестник. Над 200 човека взеха участие в игри и забавления от миналите години, в двора на улица Пьтрковска 118 бе създадена оригинална вертикална градина, 20 човека се възползваха от безплатните съвети на архитекти относно аранжирането на дворове или балкони, дузина майки, планиращи връщане на работа, трупаха знания по време на работилници.

– Микро-действията се оказаха едни от най-добрите идеи реализирани в проекта. Ще търсим субсидии, за да продължим. В кметството ни казаха, че такива действия трябва да има – казва Ханна Гил-Пионтек от бюрото по ревитализация.

По време на организирания в Тубайка форум, обобщаващ социалната част, не липсваха комплименти по адрес на Лодз и неговите жители. – Не всеки град може да се радва на такава активна общественост – похвали се Анджей Брозови от Министерството на инфраструктурата и развитието. Представители на министерството обърнаха внимание, че не са необходими много пари, за да промениш града. – Както се вижда, достатъчни са малко грантове (безвъзмездна парична помощ, субсидия, отпусната за подпомагане реализацията на определен творчески или друг проект), за да насърчиш хората към действие и да стимулираш тяхната активност – подчертават.

Какво трябва да се подобри?

– Хората искат и са в състояние да действат. Трябва само да им се даде възможност – добавиха реализаторите на проекта. Следните данни служат за потвърждение на тези думи: в 43 микро-действия участие взеха 8 хиляди души.
Не всичко обаче е идеално. Както бе подчертано, половината от предложените идеи за микро-действия бяха отхвърлени, поради липса на средства (за тази цел бяха предназначени близо 200 хиляди злоти). В резултат на това, получилите неодобрение обикновено са обезкуражени за по-нататъшна дейност – обяснява Йоланта Вожницка, един от реализаторите на Програмата за социална анимация. Самите аниматори обърнаха внимание на прекалено големите формалности и бюрокрация. – Това демотивира както организаторите, така и участниците, които трябва да се подписват в списъци. А често хората се страхуват от това. Всичко трябва да бъде по-малко формално.

Реализаторите признават също така, че проектът траел твърде кратко, за да успеят да създадат устойчива мрежа от местни активисти. Това е нещо, върху което трябва упорито да се работи. Най-големият кошмар е прекъсването на действията. Следователно трябва да се изработи такъв модел, който да продължи с години. Защото как да обясниш на децата или социално изолираните хора, които са ангажирани в дадена акция „съжалявам, но това е краят, защото парите свършиха”? – чудеше се Гил-Пионтек.

Източник: http://lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35153,18666256,rewitalizacja-lodzi-juz-trwa-oni-sa-tego-przykladem.html#ixzz3ka0MV8gS

10 декември – София
11 декември – Пловдив

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top