Представяне на българското издание на книгата “Лапидарии IV-VI” на Ришард Капушчински с участието на Божена Дудко

Представяне на българското издание на книгата “Лапидарии IV-VI” на Ришард Капушчински с участието на Божена Дудко

Представяне на българското издание на книгата „Лапидарии IV-VI” на Ришард Капушчински (издателство СОНМ в София, превод: Благовеста Лингорска и Милена Милева) с участието на Божена Дудко, секретар на Международната награда „Ришард Капушчински“ за литературен репортаж

През 2017 г. отбелязахме 10-та годишнина от смъртта (23 януари) и 85-та от рождението (4 март) на писателя.

„Лапидарии IV – VI” – втора част на записките на писателя от годините 1997-2006, вид интелектуален дневник с с голям обхват и богатство, който Капушчински е водил от 1980 г. Първата част „Лапидарии I – III” в превод на Благовеста Лингорска излиза през 1998 г. от издателство „Карина-М” в София.

„Лапидариите са своеобразен запис на състоянието, запис на впечатленията и размишленията – така самият автор говори за тях в едно от своите интервюта. – Понякога това е някакъв цитат, понякога фрагмент от разговор или от нечии изказвания. Това е сборник от много и различни неща, разнородни, недооформени, несвързани – защото такова е нашето мислене. Това е книга, която можем да отворим на произволно място и на произволно място да прекъснем четенето“.

Цитати от „Лапидарии VI”:
Може ли писането да промени нещо? Да. Дълбоко вярвам в това. Без тази вяра не бих успявал, не бих могъл да пиша. (Изказване на Ришард Капушчински на Международния фестивал за литература „Гласове от целия свят“, Ню Йорк, април 2006)

Нуждая се от присъствието на другия човек, защото се нуждая от излъчваната от него енергия, която ме укрепва: близостта на другия човек ме прави по-силен. (Ришард Капушчински)

17 октомври, вторник, 18.00 ч.
Литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата, пл. „България“ №1, вход свободен

Съвместно с Издателство СОНМ

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top