Представяне на официалното лого на Срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г.

Представяне на официалното лого на Срещата на върха на НАТО във Варшава през 2016 г.

Министърът на външните работи Витолд Вашчиковски и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг представиха в Главната квартира на Северноатлантическия съюз в Брюксел логото на Срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 8 и 9 юли 2016 г. във Варшава.

По време на церемонията по откриването на логото министър Витолд Вашчиковски каза, че неговата символика тръгва от древногръцката богиня Нике, през римската Виктория и приключва с олицетворяване на героична Варшава. – Срещата на високо равнище във Варшава е много важно събитие за Полша. Тя ще се проведе в града, дал името си на военния пакт от времето на Студената война, създаден през 1955 г. и който в продължение на почти четири десетилетия беше основен противник на Алианса. Гостуването на НАТО във Варшава 60 години по-късно има символично значение. След Букурещ това ще бъде първата среща на високо равнище на съюзниците в държава от източния фланг на НАТО – каза днес в централата на НАТО в Брюксел шефът на полската дипломация.

– Срещата на високо равнище трябва да бъде крайъгълен камък за политическото и военно адаптиране на Алианса в дългосрочен план – отбеляза министър Вашчиковски. Той призова за солидарност, споделена отговорност и еднакво ниво на сигурност за всички членове на съюза. – По този начин ние ще бъдем в състояние да запишем нова страница в общата ни история.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подчерта, че русалката, изобразена на логото, днес е символ на един голям град с повече от 600-годишна история. Легендата разказва, че след като била спасена от един рибар, въоръжена с меч и щит русалката се превърнала в защитник на града и неговите жители. Точно като НАТО сега, който е готов да защитава поляците.

Генералният секретар на НАТО изрази също така надеждата за плодотворни преговори във Варшава през юли следващата година.

На 8 и 9 юли 2016 г. Варшава ще бъде домакин на държавните глави, правителствените ръководители, министрите на външните работи и на отбраната на 28 страни на съюзниците от НАТО и неговите партньори. Общо 2,5 хиляди делегати и близо 1500 журналисти. Днес министър Вашчиковски говори за политическите и отбранителните предизвикателства, стоящи пред срещата на НАТО във Варшава, между другото, с държавния секретар на САЩ Джон Кери и с върховния главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав.

Темата на първия ден от конференцията на външните министри в Брюксел е опит да се отговори на предизвикателствата пред НАТО в Близкия изток и Северна Африка, положението в Сирия и борбата срещу тероризма. Външните министри разговаряха също така и за бъдещето на мисията на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане в Афганистан „Решителна подкрепа” (Resolute Support).
В хода на двудневната среща на министрите в Брюксел преговорите се фокусираха също така и върху проблемите на сигурността на източния фланг на Алианса и перспективите за решаване на конфликта между Русия и Украйна.

В сряда, 2 декември, съюзниците ще вземат решение относно поканата Черна гора да се присъедини към НАТО. Външните министри ще се срещнат също така и с министъра на външните работи на Украйна, за да обсъдят подкрепата на Алианса за Киев и перспективите за решаване на конфликта в източна Украйна.

Прес Служба
Министерство на външните работи


Фот. Katarzyna Sobiecka/ MSZ

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top