Презентация “Хеликоптерното спасяване в България – минало, настояще и бъдеще”

Презентация “Хеликоптерното спасяване в България – минало, настояще и бъдеще”

Срещи от цикъла “За планини, приключения, пътешествия и екстремни спортове” – презентация

“Планинарска академия” представя:

Презентация “Хеликоптерното спасяване в България – минало, настояще и бъдеще”, водещи: инж. Красимир Стоянов, Виктор Варошкин

Имате възможността да разберете повече за хеликоптерното спасяване в България – практики в миналото, настоящи проблеми и какво е нужно да се промени, за да бъде приложимо в бъдещето на нашето общество. Лектори са едни от малкото хора, които се занимават с тази дейност у нас: инж. Красимир Стоянов и българският катерач Виктор Варошкин.

инж. Красимир Стоянов е алпинист и дългогодишен планински спасител с много висока квалификация, най-добрият българския специалист по спасяване от въздуха (с използване не хеликоптери), инструктор по планинско спасяване, алпинист, родоначалник на екстремните ски в България, участник в експедиции. Ръководител и управляващ учебния процес в катедра “Туризъм” към програмата “Спорт” в Нов български университет, ръководител на спасителни екипи на международни състезания по екстремни ски и ски-ралита. Изкачвания на върховете: Аконкагуа, Маккинли, Монблан, Елбрус, пик Ленин, Арарат, Айлан Пик и други.

Виктор Варошкин е носител на годишна награда за алпинизъм на БФКА (Българска федерация по катерене и алпинизъм) за 2013 г. Работи като HRS (Helicopter rescue specialist) при полети с хеликоптер Agusta Westland A109k2 и е първият лицензиран спасител в този тип дейност на територията на България. Отдаден е на алпинизма във всичките му форми: свободно и изкуствено, микстово, ледено и традиционно катерене. Изкачил е множество технически сложни традиционни маршрути на територията на Европа, както и едни от най-трудните в България. Автор е на едни от най-трудните спортно-традиционни линии в България. Има множество изкачвания зад граница, участник в експедицията “Опашката на дракона”, която реализира първото българско изкачване на диаманта в короната на патагонските Анди – връх Cerro Torre. Считан за един от най-непристъпните върхове в света, изложен на изключително сурова метеорология с ветрове, често надхвърлящи 200км/ч.

11 април, вторник, 19.00 ч.
Полски институт, ул Веслец 12

Съвместно със Сдружение “Международен фестивал на планинарския филм”

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top