Почина проф. Владислав Икономов

Почина проф. Владислав Икономов

Сбогувахме се с големия приятел на полската култура и Полския институт в София – проф. Владислав Икономов. Поклонението се състоя на 24 юни в „Свети Седмочисленици“.

Проф. Владислав Икономов – роден на 16 май 1938 г. в София. Филмов режисьор, класик на българското кино, писател. В периода 1957-1963 учи режисура в Държавното висше филмово, телевизионно и театрално училище в Лодз в класа на проф. Антони Бохджевич. Асистент на полски майстори на киното като Анджей Вайда, Йежи Кавалерович, Кажимеж Куц, Тадеуш Конвицки и други. Автор на над 30 пълнометражни филми, многократно награждавани на фестивали в България и в чужбина. Дългогодишен преподавател по филмова режисура в НАТФИЗ. Той е автор на белетристични творби и многобройни научни публикации, посветени на на интересни явления в полското кино. От много години е активно свързан с Полския институт в София, автор е на редица лекции по полско кино, представени в института. Преводач е на „Нощта на Хелер“ на Ингмар Вилквист и инициатор на поставянето на пиесата на сцената на Народния театър в София през 2002 г. По негова инициатива и в сътрудничество с Полския институт през последните години бяха осъществени много филмови прожекции на най-важните творби на полското кино с участието на известни полски режисьори. През 2008 г., като режисьор, работил с Анджей Вайда, направи дотъпен за българската публика филма „Катин“ на Вайда по време на Международния филмов фестивал София Филм Фест 2008.
Награден с Командорски кръст на Ордена за заслуги към Полската република през 2011 г.
През 2002 г. е с Кавалерски кръст на Ордена за заслуги към Полската република, а през 1986 г. отличието „Заслужил за полската култура“

Филмография:
1986 – Пет жени на фона на морето, режисьор и сценарист
1982 – Среща на силите, режисьор
1982 – 24 часа дъжд, режисьор и сценарист
1965 – Произшествия на сляпата улица
1965 – Пепелища, асистент-режисьор
1961 – Задушница, асистент-режисьор
И други
Полски приятели: Анджей Вайда, Кристина Захватович, Анджей Жулавски, Войчех Пшоняк, Кажимеж Кутц, Стефан Шлахтич, Беата Тишкевич, Ева Шикулска.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top