Публично четене на драмата „Сватба“ на Станислав Виспянски

Публично четене на драмата „Сватба“ на Станислав Виспянски

Публично четене на драмата „Сватба“ на Станислав Виспянски на български, полски, есперанто и от текстове с азбуката на Брайл. С участието на актьора Богдан Глишев.

Под почетния патронаж на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев и посланика на Република Полша в София Кшищоф Краевски.

Превод на откъси от драмата: Антоанета Попова.

Въведение: проф. дфн Калина Бахнева, литературовед, преподавател във Факултета по славянски филологии на Софийския университет.

Станислав Виспянски (1869-1907) – драматург, поет, художник, театрален реформатор и автор на 37 драматични текста. Дебютира с премиерата на „Варшавянка” през ноември 1898 г. Той е първият постановчик на цялата поема „Задушница” на Адам Мицкевич, творец и идеолог на полския монументален театър, изведен в XVI урок на „Лекции за полската литература” на Адам Мицкевич.
Пише драми, препращащи към традициите на античната драма („Завръщането на Одисей”, „Aхил”), шекспировия театър (трактат-перифраза „Хамлет”), към драматургията на Вагнер („Легенда”, „Даниел”), драмата на Метерлинк („Протесилас и Лаодамия”), Ноемврийското въстание („Варшавянка”, „Лелевел”, „Ноемврийска нощ”).

Драмата „Сватба“ е най-важното произведение в творчеството на Станислав Виспянски, смятано за най-важната и най-добрата полска драма на XX век, вдъхновена от сватбата на приятеля на поета Луциан Ридъл. Поставена за първи път на сцената на Градския театър в Краков на 16 март 1901 г., тя се превръща в един от най-важните гласове в дискусията за Полша и веднага донася на автора си огромна популярност. Измежду многобройните постановки на драмата внимание заслужава нейната филмова версия, заснета от Анджей Вайда (1973).

2 септември, събота, 16:00 ч.
Книжарница Гринуич, бул. “Витоша” №37, вход свободен

Съвместно с Посолството на Република Полша в София, Полското културно-просветно дружество “Владислав Варненчик” в София

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша