Резултати от конкурса „Поезията свързва хората – Моето любимо стихотворение”

Резултати от конкурса „Поезията свързва хората – Моето любимо стихотворение”

Организираният от фондация „Евенс” Пети международен конкурс „Поезията свързва хората – Моето любимо стихотворение” за най-добро есе върху любимо стихотворение се осъществи в България съвместно с Полския институт в София, Сдружение „София: Поетики”, с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката на РБ и с медийното партньорство на в-к „Литературен вестник“.

От българска страна в конкурса участваха 402 деца. Възрастта на участниците варираше от 8 до 19 години, като малките ученици бяха особено активни. В конкурса се включиха деца от всички краища на България и от всички етнически общности. Половината от българските ученици писаха върху произведения на български автори класици – Христо Ботев, Иван Вазов, Пейо Яворов, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, Атанас Далчев, Елисавета Багряна. Другата половина бяха избрали съвременни автори, но не липсваха и ученици, които писаха върху чужди творци – Емили Дикинсън, Силвия Плат, Джани Родари, Киплинг, както и полските поети Юлиан Тувим, Леополд Стаф, Ева Липска и др.

Критериите, по които журито оценяваше работите, бяха следните:

–          оригиналност и свежест на мисленето;
–          спонтанност;
–          способност за умело и увлекателно разказване;
–          самостоятелност при формулирането на тези;
–          баланс между писането за избраното стихотворение и личния разказ за ученика;
–          проявен вкус;
–          информираност;
–          грамотност.

Българското жури в състав: Амелия Личева (поетеса, литературен критик, университетски преподавател) – председател на журито, Иван Христов (поет, литературен критик, представител на Сдружението „София:Поетики“) и Силвия Чолева (поетеса, белетрист и журналист) излъчи 3 победители:

Венци Венцислав Иванов – 12 години, ученик от ЧОУ „Д-р Петър Берон”, София; учител: Рени Стоичкова
Избор на стихотворение: „Тинтявата” на Валери Петров

Стефан Генев – 13 години, ученик от ЧОУ „Д-р Петър Берон”, София; учител: Рени Стоичкова
Избор на стихотворение: „Малък Пенчо” от Петко Рачов Славейков

Виктория Христова Василковска – 16 години, Ученически литературен клуб „Сладкодумци” при Обединен детски комплекс – Шумен, рък. Павлинка Марева, старши учител в ОДК
Избор на стихотворение: „Огледало” от Силвия Плат

Освен тримата победители, за които ще бъдат заснети кратки филми, журито присъди още 5 отличия:

Константин Филипов Величков, ученик от 6 клас в ОУ „Стоян Михайловски”, Пловдив; учител: Димитър Иванов
Избор на стихотворение: „Хайдути” от Христо Ботев

Николета Георгиева – 12 години, ученичка от СОУ „Св. Кл. Охридски”, Варна;
Избор на стихотворение: „Писмо до малкия принц” от Мария Василева

Деляна Евгениева Генова – 15 години, Литературен клуб „Пегас(чета)”, Общински детски комплекс – Стражица, ръководител Тодорка Цонева
Избор на стихотворение: „Някъде другаде” от Ева Липска

Моника Вангелова – 16 години, ПГЕЕ „М.В. Ломоносов”, село Първомайци, учител: Емилия Косева
Избор на стихотворение: „Братчетата на Гаврош” от Христо Смирненски

Домна Симеонова Манчева – 17 години, ученичка в гимназия „П. К. Яворов”, град Петрич, учител: Анка Янчева
Избор на стихотворение: „Бежанци” от Пейо Яворов

Извън регламента журито оцени още няколко съчинения, във всяко от които се съдържа ценно ядро, заслужило внимание. Огласяваме имената на децата, защото те заслужават да бъдат поощрени в писането си занапред:

Вяра Иванова, Стелла Динкова, Томислав Господинов, Светлана Йорданова, Ахмед Ахмед, Михаела Джамбазова, Шейда Шибилова, Джем Рашид, Синем Ремзи, Габриела Томова, Мартин Васев, Радослава Желева, Иван Ковачев, Василена Василева (8 години), Александра Пенчева (8 години), Мая Стайкова, Елена Бакалска, Симеон Трайчев, Светослава Стаматова, Ваня Петкова, Йорданка Димчева, Петър Попинов, Йълдъз Хюсеинова, Цветина Пенева, Мария Гаралова, Шукриян Шукриева, Николета Безергянова, Кристина Дичева, Михаела Джамбазова, Сечил Мехмед, Денница Маринчева.

Филмите за лауреатите ще бъдат излъчени на Гала вечерта по награждаването на участниците във Варшава през юни 2013 г.
Благодарим на всички за участието!

11 коментара

 1. Снежа - 15.02.2013

  Интересно, а другите деца, чиито имена не се споменават, според журито нямат нужда от поощрение „в писането си занапред“, така ли?… И в разработките им не сте открили никакво „ценно ядро“, заслужаващо вниманието ви?… Моля, подобен подход може да е валиден в литературните конкурси с по-големи по възраст участници, но не и в детски и ученически конкурси!… Личи си, че журито не е достатъчно компетентно, след като си позволява да използва подобни фрази, без да мисли за последиците от тях върху неизброените и неоценени деца!

 2. рони - 17.02.2013

  Интересно защо се споменава едно име два пъти?

 3. рони - 17.02.2013

  Със споменаване на имена няма да поощрите децата да пишат отново. Измислете друг стимул!

 4. Полски институт - 18.02.2013

  В конкурса участваха 402 работи, което ни изненада изключително приятно и ни даде надежда за отношението на децата към литературата и културата. От всички тези работи по регламент журито трябваше да избере онези, които да награди и отличи. Затова подчертаваме, както е написано и по-горе „Благодарим на всички за участието!“

 5. АНОНИМЕН - 19.02.2013

  НЕ МОГА ДА ОПИША ВЪЗМУЩЕНИЕТО СИ ОТ ТОЗИ ПОДИГРАВАТЕЛЕН КОНКУРС И ТЕЗИ НИСКОИНТЕЛИГЕНТНИ ХОРА, НАРЕЧЕНИ „ЖУРИ“ . ТЕЗИ ХОРА НЕ МОГАТ ДА ОЦЕНЯТ ЕДНА ИСТИНСКА ТВОРБА, ИЗПЪЛНЕНА С БОЛКА И СТРАДАНИЕ. ТОЗИ ТАКА НАРЕЧЕН „КОНКУРС“ Е ПОДИГРАВКА С ДЕЦАТА, ТРУДЪТ, И СТРАДАНИЕТО НА НЯКОИ ОТ ТЯХ. АЗ СЪМ ЕДНА ВИСОКОИНТЕЛИГЕНТНА УЧАСТНИЧКА , УЧАСТВАЩА В ТОВА НЕЩО, НАРЕЧЕНО „КОНКУРС“. КАК Е ВЪЗМОЖНО ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ ТАКА С ХОРАТА? НЯМАТЕ ЛИ МАЛКО СЪВЕСТ? ИЗПОЛЗВАТЕ ТРУДА НА ИЗСТРАДАЛИ ДЕЦА КАТО МЕН, ЗА ДА СИ ПРАВИТЕ РЕКЛАМА НА ЧАСТНИТЕ УЧИЛИЩА И НА БОГАТАШИТЕ, КОИТО УЧАТ ТАМ. ЗАЩО БЪЛГАРИЯ НЕ МОЖЕ ДА ОЦЕНИ ИСТИНСКИЯ ТРУД? ЗАЩО СЕ ГАВРИТЕ С ХОРАТА? АЗ СМЯТАМ, ЧЕ МОЯТА ТВОРБА Е ДОСТОЙНА ЗА ПЪРВО МЯСТО И СЪМ ПРЕКАЛЕНО ИНТЕЛИГЕНТНА И УМНА, ЗА ДА МЕ ПРЕЦЕНЯВАТ ТАКИВА ПРОСТИ ХОРА КАТО ,,ЖУРИТО”. НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ НАГЛАСЕНИТЕ РЕЗУЛТАТИ!!! ТОВА Е ПОРЕДНАТА ПОДИГРАВКА НА БОГАТАШИТЕ С ПО-БЕДНИТЕ ДЕЦА!!! СРАМУВАМ СЕ ЧЕ ЖИВЕЯ В ЕДНА ДЪРЖАВА С ХОРА КАТО „ЖУРИТО“ И НЯКАКВИ АЛЧНИ БОГАТАШИ!!! РАДВАЙТЕ СЕ НА НАГРАДИТЕ И ПАРИТЕ СИ!!! НИКОЙ НЕ ВИ ГИ ИСКА!!! ВИЕ НИКОГА НЯМА ДА ИЗПИТАТЕ ИСТИНСКАТА РАДОСТ В ЖИВОТА -ЩАСТИЕТО, ЗАЩОТО СТЕ АЛЧНИ И ЗАСЛЕПЕНИ ОТ ПАРИТЕ !!! НЕ МИСЛЕТЕ ЧЕ СТЕ НАДХИТРИЛИ ДЕЦАТА!!! НАПРОТИВ САМО ПОКАЗАХТЕ КОЛКО СМЕШНИ И ДОЛНИ ХОРА СТЕ!!! ЖАЛ МИ Е ЗА ВАС!!! ЖАЛКО, ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ИМА ТАКИВА СЪЩЕСТВА НАРЕЧЕНИ „ХОРА“, А ДАЖЕ И „ЖУРИ“!!! РАДВАЙТЕ СЕ НА ПАРИТЕ СИ И СПРЕТЕ ДА СЕ ПОДИГРАВАТЕ С ДЕЦАТА!!! НЕ Е НУЖНО ДА ПРАВИТЕ ТАКИВА ДЕМОНСТРАЦИИ, ЗА ДА ПОКАЗВАТЕ ЧЕ БОГАШИТЕ НАДДЕЛЯВАТ ПРЕД ПО-БЕДНИТЕ!!! МОЖЕТЕ ДА ИМАТЕ ПАРИ, НО ДУХОВНАТА КРАСОТА И ДОБРОТА, КОЯТО АЗ ИМАМ, ВИЕ НИКОГА НЯМА ДА ПРИТЕЖАВАТЕ!!!

 6. рони - 20.02.2013

  Смятам, че участниците заслужават да получат поне по една грамота за участие. Това също е начин за стимулиране и поощрение, защото в повечето случаи не се знае от децата в училище кой техен съученик е проявил желание и е участвал в конкурс на международно ниво. По този начин няма да има толкова обидени деца като АНОНИМЕН, които да ги боли, че талантът им е неоценен и пренебрегнат. Все пак е ясно, че няма как да спечелят всички, но и грамотата за участие е някакво признание за тяхното желание да пишат.

 7. Тино - 25.02.2013

  Напълно съм съгласен с Рони! Това е начина да няма засегнати от пренебрежително отношение деца!…

 8. Пламен - 28.02.2013

  А на другите участници няма ли да дадете грамоти? Може ли да сте такива магарета и да не оцените поне малко труда на другите. Аз може би месец бисах моето и щях да се зарадвам поне на една грамота за участие. Изключително непрофесионално! Дръжте си Ахмед и Юсуф, никой не ви иска наградите. Даже и от „Родно Лудогорие“ дават грамоти за участие. 400 други деца са се постарали да напишат нещо, вие няма ли да поощрите? Съжалявам, че учасвах. Като сте написали най-отдолу „Благодарим ви за участието“ пък сякаш се подигравате с нас, останалите. Дръжте си парите, не ви искам нищо! Не държа, че съм за първо място, но можехте поне да уважите труда и старанието на всички тези ученици.

 9. Ралица - 11.03.2013

  Привет там! Аз също участвах… и не съм наградена… какво пък? Те конкурсите са от една страна със състезателна цел… те нямаше да са конкурси, ако участваш в тях, знаейки, че със сигурност ще те наградят. А за конкретния случай – не мисля, че целта на конкурса беше съвсем само да си представиш твоята история, а по какъв начин ще я представиш, какви изразни средства ще си представиш, кои моменти ще избереш също така, защото две страници са малко за автобиография, което и подсказва, че целта не е това…
  И не се чувствам обидена или смазана, или каквото и да било, защото предполагам, че е имало далеч по-добри есета от моите и по-хубаво написани истории, което само ме кара да се вдъхновявам да опитвам по нови начини и да ми се иска да прочета тези есета (просто защото темата е хубава и предполага раждането на много красиви неща).
  А на останалите, които като мен не са наградени и не реагират толкова позитивно настроено към това: Съветвам ви да не се отказвате! Никога! Писането е нещо прекрасно! Писането е душа! Думите са мънички парченца, рисуващи душа на това, което създавате. И ако пишете, както мен – на първо място, защото обичате да пишете и искате да го правите, то няма никаква полза от това да се ядосвате на неуспех в конкурс, освен ако това не ви побутне към развитие и по-нататъшни успехи (или ви вдъхнови дори, защото емоционалността може да създаде много и под всякакви форми – най-силното доказателство – именно поезията).
  За грамотите – при положение, че са ги споменали и похвалили, и отразили като написали прекрасни разкази, защо ви е да убиват дървета и да раздават 400 грамоти просто за участие. Аз имам много грамоти – и какво? Да не пиша заради тях… дори не знам, къде са, защото освен да ти припомнят трите ти имена, нямат особено голяма друга приложимост… самото отличаване на нещото, което си създал, споделянето му с други хора не стига ли? Нали затова са думите – за споделянето… А и награждаването на всички малко омаловажава специалното място на първенците, не мислите ли? В състезание, когато всички са победители по един единствен критерии – няма победители, а когато той е победил с това, че есето му е най-красиво, пък ти с това, че си споделил и си упражнил я речника, я въображението, я ръката си или си се научил на нещо ново, го прави именно хубаво.
  Можеш да възприемеш всяко едно случващо ти се нещо или като положително, или като отрицателно, зависи от това, как само подхождаш, а не какво се е случило. :)

 10. mimi - 31.03.2013

  Здравейте! Аз също съм много разочарована от провеждането на този конкурс. Дъщеря ми, която е на 14 години участва със свое есе, единствена от нейния клас. Не са много тинейджърите в днешно време, които са готови да отделят от свободното си време за писане на есета, особено когато не са задължителни. Дъщеря ми харесва подобни предизивикателства и често участва в подобни конкурси, поради което познава и успехите, и неуспехите. Не мога да ви опиша разочарованието й от този конкурс: „Благодарим ви за участието“. Аз като майка не съм убедена дали въобще работата на дъщеря ми е прочетена от журито. Минимума, който можеха да направят организаторите на този конкурса бе да изброят участниците и техните творби, след което да им благодарят и с няколко мили думи да ги насърчат да продължават за напред да пишат и участват в подобни конкурси. Не е много сложно да се разпратят по имейлите на участниците, респ. техните учители по една грамота за участие. След този конкурс, как аз като майка да насърча детето си за подобни участия?! Аз апелирам към журито все още не е късно да се направи нещо тези деца да получат по една благодарност за участието си. Та нали без тях и без техния труд нямаше да има конкурс!!!

 11. Румяна Гушлева - 10.05.2013

  Уважаемо жури, Вие не оценихте труда нито на децата,нито на техните ръководители- учители. Ние много добре знаем, че всички не могат да бъдат наградени, но можеха да получат от Вас поне по една,,Грамота“, с която да се стимулира тяхното участие в конкурси на национално или по- високо ниво.
  За съжаление пиша много късно своя отзив и колкото и да е безпредметен за сега, имайте го предвид за следващите Ви конкурси, за които аз вече със сигурност няма да мотивирам мои ученици. Благодаря!

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top