Рецитал на Пьотр Вилежол, гост на фестивала Пиано Екстраваганца

Рецитал на Пьотр Вилежол, гост на фестивала Пиано Екстраваганца

Музикантът ще представи първия си солов албум „Improludes”

Пьотр Вилежол още като дете печели награди от националните клавирни конкурси и изпълнява класическа музика. Когато е едва 10 -годишен в съпровод на филхармоничния оркестър в Рибник изпълнява концерти за пиано от Моцарт и Бетовен. Дипломира се в Музикалната академия в Катовице във Факултета за джаз и забавна музика.

Кариерата си на джаз сцената започва като студент в групите на Януш Муняк, Ярослав Шметана и Марек Балата. От началото на своята артистична дейност е лидер на трио.

Лауреат на много джаз конкурси и фестивали: Jazz Juniors в Краков (I награда), Фестивал за джазови стандарти в Шедлце (I награда), Джаз край Одра във Вроцлав (индивидуална награда за най-добър инструменталист), Международен конкурс за джаз импровизации в Катовице.

В досегашната си професионална кариера е сътрудничил с много значими изпълнители, в т.ч.: Били Харт, Ед Шулер, Януш Муняк, Ярослав Шметана, Томаш Станко, Ян Пташин Врублевски, Стив Логън, Монти Уотърс, Бени Мопин. От 2005 г. редовно работи с Найджъл Кенеди, като участва в негови авторски проекти. Участва и в концерти с класическа музика и като клавесинист с репертоар на Й.С. Бах и А. Вивалди.

Включените в програмата творби са вдъхновени от класиката и джаза. Тук двата музикални свята се сливат в едно възхитително цяло. Заглавието на албума не е случайно – импровизираните форми предизвикват асоциации с романтичните прелюдии и етюди. Музиката е жива, многоцветна, с изискана хармония, всяка една от композициите е изпипана докрай. Една от тях е посветена на паметта на един от най-изтъкнатите полски джазмени Ярослав Шметана, с когото пианистът е записал няколко прекрасни албума.

02 октомври, понеделник, 19:30
Централен военен клуб, бул. “Цар Освободител” № 7, вход с билети

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top