Солов клавирен рецитал на Магдалена Лисак в рамките на “ppIANISSIMO 2017″

Солов клавирен рецитал на Магдалена Лисак в рамките на “ppIANISSIMO 2017″

Магдалена Лисак завършва с отличие Музикалната академия в Катовице. Продължава обучението си в Консерваторията в Цюрих и в Musik-Akademie в Базел при проф. Кристиян Цимерман. Лауреат на VI награда на XIII Международен клавирен конкурс „Фредерик Шопен“ във Варшава през 1995.

Осъществява активна концертна дейност, като изпълнява рецитали, концертира с оркестри и камерни състави в Полша и в повечето европейски страни, както и в САЩ, Канада, Япония, Китай и Бразилия. Гастролира в престижни концертни зали, в т.ч. в Hitomi Memorial Hall в Токио, Stadt-Casino в Базел, Rudolfinum в Прага и Националната филхармония във Варшава. Концертира и като солист с диригенти като Тадеуш Стругала, Мирослав Яцек Блашчик, Масимилиано Калди, Агнешка Дучмал, Жак Мерсие и Рейнберт де Леу.

По покана на Националния институт „Фредерик Шопен“ записва диск от серията The Real Chopin (2013) с творби от полския композитор, изпълнени на историческия инструмент Ерард.

Магдалена Лисак е асистент в Катедрата по пиано в Музикалната академия в Катовице. Нейната педагогическа дейност включва майсторски класове в Токио и лекции в японските университети за изкуство. Участва в работата на журито на International Chopin Piano Competition in Asia (2010, 2011, 2012), Селекционната комисия на XV Международен клавирен конкурс „Фредерик Шопен“ във Варшава (2010) и на Националния клавирен конкурс „Фредерик Шопен“ във Варшава (2013 г.).

Нейни интерпретации са записани за Deutsche Rundfunk, Радио Suisse Romande, Полското радио, Полската телевизия, както и на дискове за компанията DUX, Полското радио Катовице и Accord.

Международният фестивал за съвременна клавирна музика ppIANISSIMO отбелязва своята 20-годишнина със стилово и жанрово разнообразна програма, в която ще вземат участие избрани международно признати български и чуждестранни изпълнители, демонстрирали върхови творчески постижения с изявите си в предишни издания на фестивала.

ppIANISSIMO е уникален като концепция в световен мащаб и от години е единственият форум в България, изцяло посветен на съвременната музика. Фокусиран главно върху неизчерпаемите възможности на пианото не само като клавишен, но и като перкусионен инструмент, фестивалът е своеобразна лаборатория за съвременно изкуство – творческо пространство за утвърдени и дебютиращи интерпретатори, изследващи сложните процеси на съвременната клавирна естетика.

Магдалена Лисак ще изпълни творби на:

Хенрик Миколай Гурецки, Стефан Кишелевски, Павел Микетин, Йоланта Здехликевич-Рецлик, Дариуш Пшибилски, Ришард Габриш, Артур Чешлак и Гражина Пстроконска-Навратил.

1 април, събота, 19:00 ч.
Студио 1 на Българското национално радио, вход свободен
Съвместно с Фондация “ppIANISSIMO”

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top