СРЕЩА, ПОСВЕТЕНА НА СТАНИСЛАВ БАРАНЧАК С УЧАСТИЕТО НА ПРОФ. ДАНУТА ОПАЦКА-ВАЛАСЕК И ПРОФ. ДАРИУШ ПАВЕЛЕЦ

СРЕЩА, ПОСВЕТЕНА НА СТАНИСЛАВ БАРАНЧАК  С УЧАСТИЕТО НА ПРОФ. ДАНУТА ОПАЦКА-ВАЛАСЕК И ПРОФ. ДАРИУШ ПАВЕЛЕЦ

СРЕЩА, ПОСВЕТЕНА НА СТАНИСЛАВ БАРАНЧАК
С УЧАСТИЕТО НА ПРОФ. ДАНУТА ОПАЦКА-ВАЛАСЕК И ПРОФ. ДАРИУШ ПАВЕЛЕЦ

Кога: 21 май (четвъртък), 18.30 ч.
Къде: Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Нова конферентна зала, северно крило, II етаж, вход откъм Университетска библиотека, вход свободен

Съвместно с Факултета по славянски филологии
и Катедра по Славянски литератури

Станислав Баранчак (1946-2014) – поет, литературен критик, есеист, преводач на поезия, един от най-значимите творци от групата поети в течението, наречено „Нова вълна“ (заедно с Юлиян Корнхаузер, Адам Загаевски и др.). Като поет дебютира през 1965 г. През 1976 г. е сред основателите на дисидентска организация Комитет за защита на работниците (КОР) и нелегалното списание „Запис“. От 1981 г. преподава полска литература в Харвард, САЩ и е главен редактор на списание „Тhe Polish Reviev“. Преводач на творбите на Шекспир, Емили Дикинсън, Уистън Хю Одън, Томас Харди и Йосиф Бродски. Лауреат на многобройни литературни награди, в т.ч. Наградата на полския ПЕН клуб „Ян Парандовски“ (1996), на най-престижната полска литературна награда „НИКЕ“ за поетичния сборник „Хирургична прецизност“ (Chirurgiczna precyzja, 1999), Вроцлавската награда за поезия „Silesius” за цялостно творчество (1999). Сред по-важните му сборници са: „Сутрешен дневник“ (1972), „Изкуствено дишане“ (1978), „Зная, че това не е правилно“ (1977), „Зимно пътуване“ (1994), „Хирургична прецизност“ (1998).

Лекция на проф. д-р Данута Опацка-Валасек „Почти в последния момент на последния момент… Дискретната възвишеност на късните стихове на Станислав Баранчак”.

проф. Данута Опацка-Валасек – литературен историк, литературовед, професор в Катедрата „Литература на ХХ век“ към Института за полска литература „Иренеуш Опацки” в Силезийския университет. Авторка на пет книги и десетки статии, посветени на творчеството на Збигнев Херберт (Избрани проблеми в поезията на Збигнев Херберт, (1996); Збигнев Херберт. Силата на вкуса, (1997); Четейки Херберт, 2001) и на съвременната полска литература. Член на Президиума на Комитета по литература към Полската академия на науките, както и на редакционните колегии на научните издания: „Śląskiе Studiа Polonistycznе”, „Zagadnienia Rodzajów Literackich”, „Annales Universitatis Paedagogicae Cracoviensis. Studia de Poetica”. Преподава съвременна полска литература в Полша и в чужбина. Занимава се с поезията на XX и XXI в. и с изкуството на интерпретацията.

Лекция на проф. д-р Дариуш Павелец „Станислав Баранчак – бунт и шедьовър”.

проф. дфн Дариуш Павелец – литературен историк, литературен критик. Ръководи Катедрата за историческа поетика и изкуство на интерпретацията в Силезийския университет, директор на Центъра за научна информация и Академичната библиотека в Катовице. Автор на девет книги, в т.ч. „Поезията на Станислав Баранчак. Правила и контексти“ (1992), „Четейки Барначак“ (1995). Редактор на антологиите: Кажи истината. Антология на поезията на поколение 68, (1990), Мъртви точки. Антология на поетичната група „Na Dziko” (1994-2003), (2004, изд. на чешки и словашки). Съставител и редактор на произведенията на Витолд Вирпша Соната и други стихотворения до 1956 (2014).

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top