Среща с Ева Юнчик-Жомецка, председател на Образователна фондация „Ян Карски“ на тема „Животът и делото на Ян Карски. Нулева толерантност към агресията и омразата”

Среща с Ева Юнчик-Жомецка, председател на Образователна фондация „Ян Карски“ на тема „Животът и делото на Ян Карски. Нулева толерантност към агресията и омразата”

Заповядайте на среща с Ева Юнчик-Жомецка, председател на Образователна фондация „Ян Карски“ на тема „Животът и делото на Ян Карски. Нулева толерантност към агресията и омразата”.

Ще излъчим и телевизионния театър „Kaрски” – реж. Магдалена Лазаркевич, оператор – Войчех Тодоров (2014, 92 мин.).

Ева Юнчик-Жомецка – юрист, журналист, от години ангажирана с полско-еврейския диалог. Била е директор по въпросите на развитието и зам.-директор на новостроящия се Музей за история на полските евреи във Варшава и е работила в Канцеларията на президента на Република Полша. В качеството си на Генерален консул на Република Полша ръководи полската дипломатическа мисия в Ню Йорк, в която през 2011 г. стартира програмата Карски. Недовършената мисия. Като резултат от тази програма година по-късно Ян Карски е награден посмъртно с най-високото гражданско отличие на САЩ – Президентски медал на свободата, а в САЩ е публикувана (69 години след излизането й) книгата му „Тайната държава“. През 2012 г. в Генералното консулство се учредява годишната награда Jan Karski Spirit Award, присъждана от Образователна фондация „Ян Карски“.

През 2014 г. отбелязахме Годината на Ян Карски по случай 100 години от рождението на поляка – през 1942 г. той е първият очевидец, който предава на западните съюзници информация за избиването на евреите. Като куриер на Полската нелегална държава 28-годишният Ян Карски лично доставя подробна информация за действията на германците срещу еврейското население на представители на британските власти и апелира към британския министър на външните работи Антъни Идън и представителите на медиите зa предотвратяване на холокоста. Не са много личностите в съвременната история на Полша, олицетворяващи по такъв необикновен начин универсалните ценности.

София
2 декември, сряда

14.00 ч., полонистичен кабинет „Адам Мицкевич“ № 149, Ректорат на Софийския университет
Съвместно с Факултета по славянски филологии

Велико Търново
3 декември, четвъртък

13.00 ч., Зала „Европа”, Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий“, вход свободен
Съвместно с Филологическия факултет

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top