СРЕЩА С ТЕРЕСА ВЕЛМИНСКА И АНДЖЕЙ ВЕЛМИНСКИ

СРЕЩА С ТЕРЕСА ВЕЛМИНСКА И АНДЖЕЙ ВЕЛМИНСКИ

ГОДИНА НА ТАДЕУШ КАНТОР И ГОДИНА НА ПОЛСКИЯ ТЕАТЪР

ПОЛСКИЯТ ИНСТИТУТ В СОФИЯ КАНИ НА

СРЕЩА С ТЕРЕСА ВЕЛМИНСКА И АНДЖЕЙ ВЕЛМИНСКИ,
АКТЬОРИ В ТЕАТЪР КРИКОТ 2 НА КАНТОР НА ТЕМА:

„ИСТОРИЯ И ИДЕИ НА ТЕАТЪР КРИКОТ 2 НА ТАДЕУШ КАНТОР, ТВОРЧЕСКИЯТ ПЪТ НА РЕЖИСЬОРА”

Прожекция на спектакъла „Велополе, Велополе“

Кога: 12 май 2015 (вторник), 18.00 ч.
Къде: Полски институт, ул. „Веслец“ 1, вход свободен

Tереса и Анджей Велмински, актьори и режисьори. Като актьори работят с Тадеуш Кантор от 1973 до 1990 г. – участват във всички реализации и турнета на Театър Крикот 2. Понастоящем изнасят лекции и организират работилници, посветени на историята, теорията (философията) и сценичните практики на Театър Крикот 2 – в Щутгарт, Роменмотие, Роте фабрик в Цюрих, Scuola Teatro Dimitri Verscio, Loughborough University UK, Вашингтонски университет, Йейл в САЩ, Rose Bruford College в Лондон, Техеранския университет и School of Arts/Luca Leuven, Belgia.
Повече информация на www.welminski.pl

През 2015 г. се навършват 100 години от рождението на Тадеуш Кантор, един от най-важните творци и реформатори на театъра от ХХ в. Честванията на Годината на Тадеуш Кантор преминават под патронажа на ЮНЕСКО.

Taдеуш Кантор (1915-1990) – режисьор, автор на хепънинги, художник, сценограф, писател, теоретик на изкуството, актьор в собствените си представления, преподавател в краковската Художествена академия. Автор на творчески манифести, един от основателите на Краковската група и основател на световноизвестния Театър Крикот 2. През 1975 г. подготвя спектакъла „Мъртвият клас“, представляващ манифест на идеята му за „Театър на смъртта“. Оттогава театърът на Кантор и цялото му творчество са обявени за феномен, a поредните спектакли обикалят света в рамките на организирани турнета. През този период Кантор е определян като „най-световния от полските творци и най-полския от световните творци”. Най-известните му спектакли са „Мъртвият клас”, „Велополе, Велополе“, „Да пукнат дано артистите“ и „Никога повече няма да се върна тук“.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top