Втора полска национална изложба на графичните знаци (1945-1969 и 2000-2015)

Втора полска национална изложба на графичните знаци (1945-1969 и 2000-2015)

Първият опит да бъде представен феноменът и ролята на графичния знак (лого) в Полша е предприет с организирането на Първата национална изложба на графични знаци през 1969 г. във Варшава. Тя представя култови проекти от периода 1945-1969 г., създадени за фабрики, предприятия, държавни институции, културни събития, както и авторски проекти и конкурсни работи, които никога не са внедрени. Оттогава не се появява нито една изложба, нито една публикация, която пълноценно да представи развитието на дизайна на полските графични знаци и визуална идентификация.

Втората национална изложба графични знаци е реконструкция на тази от 1969 година, като представя и най-новите постижения на полските дизайнери от периода 2000-2015 г. Този интересен разказ за историята и съвременността на полското лого печели за полската приложна графика нови почитатели, както и публика, която досега не е проявявала интерес към този вид дизайн.

Рене Вавжкевич – графичен дизайнер, куратор. Организатор, аниматор и идеен вдъхновител на много събития, свързани с графичния дизайн в Полша (изложби, фестивали, презентации на полски дизайнери на различни международни форуми).

Патрик Харджей – илюстратор, график, дизайнер, преподавател, автор на идеята и комисар на Втората полска национална изложба на графичните знаци. Автор на визуалната идентификация на Gdynia Design Days, на полската палата по време на Архитекурното биенале във Венеция 2016.

Финисажът на изложбата с участието на двамата автори и куратори Патрик Харджей и Рене Вавжкевич ще се състои на 14.03.2017г. в Полския институт.

6 февруари – 16 март 2017

Полски институт, вход свободен

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top