Стоян Алексиев и Александра Василева четат полска литература в Нощ на литературата 2013

Стоян Алексиев и Александра Василева четат полска литература в Нощ на литературата 2013

Участие на Полския институт в Нощ на литературата 2013

Нощта на литературата е международно събитие, чийто автор и инициатор са Чешките центрове и което се осъществява съвместно от мрежата културни институти на страните от Европейския съюз EUNIC. Посетителите ще имат възможността да се докоснат до произведенията на автори от Австрия, България, Великобритания, Македония, Полша, Русия, Унгария, Франция, Хърватия и Чехия.

Полска литература можеш да слушаш:

– 18.00 до 20.00 ч. в ЦУМ, бул.”Княгиня Мария Луиза“ № 2- „Град печален“ на Йежи Пилх  ще чете актьорът Стоян Алексиев

„Град печален” е разказ за момче с необикновени способности, а действието протича на фона на съвременна Варшава. Главният герой Патрик притежава необикновената дарба да „чува” цифрите, избирани от хората при теглене на пари от банкоматите. Само от настроението му зависи какво ще прави с цифричките на ПИН-кода. Веднъж той опитва да „свали” стройна блондинка, а друг път „глобява” собственик на златна карта. Това специфично хоби не убягва от погледа на полицията…

Йежи Пилх (1952) – полски писател, публицист, драматург и филмов сценарист, автор на 18 повести, лауреат на много литературни награди, сред които литературната награда НИКЕ (2001) за повестта си „При Силния ангел” (българско издание – 2003). Издадената през 2004 г. книга на Йежи Пилх „Град печален” е номинирана за литературната награда НИКЕ 2005. През 2012 г. с подкрепата на Полския институт в София излезе българското издание на драмата „Ските на Светия отец“ в превод на Камен Рикев, издателство „Балкани“.

Четенията в ЦУМ ще продължат до 20.00 ч. От 20 до 21 ч. Стоян Алексиев ще чете стихотворения на Юлиан Тувим заедно с актрисата Александра Василева в Полския институт.

– 18.00 до 21.00 ч., Полски институт, ул. „Веслец” 12 – стихове на Юлиан Тувим ще чете актрисата Александра Василева и Стоян Алексиев

Тувим е поет, който може да те заведе на бал, познава важни личности като Маестро Тралалински и Хобо Стотонски. Води предавания директно от горичката на птичата държава. Разказва истории не само за деца, но и за техните родители. Тази вечер ще имате възможност да чуете прекрасните стихотворения за деца от „Птиче радио“, както и избрани стихотворения за възрастни.

Юлиан Тувим (1894-1953) – полски поет, сатирик и публицист, автор на текстове на песни и оперетни либрета, редактор и преводач на чуждестранна поезия. Той е един от най-известните поети на междувоенното двадесетилетие. Автор е на голям брой стихотворения за деца и възрастни. През 2013 г. се навършват 60 години от смъртта на поета и в чест на тази годишнина Полският сейм обяви 2013 за Година на Юлиан Тувим.

– 21.30 ч. – парти и теглене на томбола с подаръци в Чешкия културен център с участието на Котарашки

Повече информация на страницата във Фейсбук:  http://www.facebook.com/noshtnaliteraturata

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша