БЕСНИЯТ ЛОКОМОТИВ

БЕСНИЯТ ЛОКОМОТИВ

СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ 2014

Осмото издание на „Световен театър в София” се осъществява в партньорство със Столичната община и в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г. 

Всички спектакли са със субтитри на български и английски език

Словенски национален драматичен театър – Любляна, Словения

БЕСНИЯТ ЛОКОМОТИВ
от Станислав Игнаций Виткевич – Виткаци
София:
5 юни 2014 г.,  Младежки театър „Николай Бинев” – 19:00 ч

Варна:
7 юни 2014, Сцена „Филиал” – 19:00 ч.

Режисьор: Йерней Лоренци
Композитор: Бранко Рожман
Драматург: Ева Крашевец
Сценография: Бранко Хойник
Костюми: Белинда Радулович
Хореограф и асистент-режисьор: Грегор Лущек
Езиков консултант: Татяна Станич
Асистент-режисьор: Ева Кокали
Светлинен дизайн: Паскал Мерат
Участват: Янеш Шкоф, Аляж Йованович, Майа Север, Тина Врбняк, Матийа Розман, Нина Иванишин, Петра Говц, Звоне Хрибар, Горазд Логар / Борис Михалий, Андрей Нахтигал, Катя Левстик/ Ваня Плут, Джованино Рафанел


Всички представления, част от програмата на „Световен театър в София” тази година, ще могат да бъдат гледани за пръв път в столицата.

 
„Бесният локомотив” е от най-ярките пиеси на иконата на полския артистичен авангард Станислав Виткевич – Виткаци. Тя заплита абсурден и многозначителен сюжет: двама прочути престъпници принц Трефалди и неговият помощник Травайак, се представят за машинист и пожарникар и отвличат един локомотив. Целта им е плашеща и странна – те искат с пълна скорост да го сблъскат в друг влак. Така, според тях, ще предизвикат истински божи съд или катаклизъм от космически мащаб и ще се докоснат до тайнството на съществуването и смъртта. След безброй премеждия, в крайна сметка вагоните не ги пренасят в отвъдно измерение, а в ръцете на властите.
Написана през 1923 г. пиесата „Бесният локомотив” не спира да изправя  предизвикателства пред всеки творчески екип, захванал се с нея – как да се покаже на сцената действие, което се развива върху препускащ влак; как да се „изиграе” един толкова експериментален и необичаен текст? Словенският режисьор Йерней Лоренци открива оригинален театрален ход, като изобразява влака посредством две пиана и създава запомнящо се и екстравагантно театрално кабаре.
Йерней Лоренци е от водещите представители на съвременния словенски театър. Поставя както в Словения, така и зад граница. През 2013 г. неговата постановка „Буря” по Ал. Островски беше част от програмата на „Световен театър в София”. За своята работа Лоренци получава многобройни отличия като наградата за най-добра режисура от най-големия театрален фестивал в Словения – „Borštnikovo srečanje” в Марибор (за постановките „Епосът за Гилгамеш”, 2005; „Орестия”, 2009; „Буря”, 2012), три Гранд При за най-добро представление („Пречистени”, 2001; „Буря”, 2012; „Бесният локомотив”, 2013)  и др. Освен режисьор, Лоренци е и преподавател по актьорство и режисура в Академията за театър, радио кино и телевизия в Любляна.
 Награда за най-добро представление от международното жури на Borstnikovosrecanje”, Марибор, 2013.

Осмото издание на „Световен театър в София” се осъществява в партньорство със Столичната община, Министерство на културата, Италиански културен институт в София, Полски културен институт в София, Фондация „Америка за България", Сдружение „Антракт", Театрална работилница „Сфумато”, Младежки театър „Николай Бинев”, Център за култура и дебат „Червената къща”.

Допълнителна информация за спектаклите от програмата на “Световен театър в София” ще намерите тук.

Билети:

Тел. Каса  02/ 988 17 53      02/ 939 40 59       www.mlt.bg

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top