Ян Карски – човекът, който искаше да спре Холокоста

Ян Карски – човекът, който искаше да спре Холокоста

Ян Карски – човекът, който искаше да спре Холокоста

На 24 април се навършват 100 години от рождението на Ян Карски, полякът, който през 1942 г. като очевидец предава информацията на западните сюзници, че Холкостът е в ход. По случай обявената от Сейма на Република Полша Година на Ян Карски, полската дипломация по света разпространява знанието за героичната постъпка на пратеника.

Само на 28 години Ян Карски осъществява една от най-запомнящите се мисии по време на Втората световна война – през 1942 г. кръстосва континента, за да информира западните лидери, че Холокостът е в ход. Той докладва какво е видял със собствените си очи на президента Рузвелт, британския външен министър Антъни Идън и други важни съюзнически лидери.

През юли 1943 г. президентът Рузвелт се среща с Карски в Белия дом. Дейността на Карски и фактите, представени в доклада му, които събира по време на двукратното си посещение във Варшавското гето, вторият път предрешен като пазач, в транзитния нацистки лагер в Избица, не предизвикват реакция сред Съюзниците. След Втората световна война Ян Карски се установява в САЩ.

През 1998 г. израелският институт „Яд Вашем“, който признава Карски за „Праведен сред народите“, го предлага като кандидат за Нобеловата награда за мир.

Ян Карски, в действителност Ян Кожелевски, е роден през 1914 г. Не е сигурно дали рождената дата е 24 април или 24 юни, т.к. има различия в предоставените от семейството документи. Умира във Вашингтон на 13 юли 2000 г. на 86 години.

На 6 декември 2013 г. Сеймът на Република Полша по молба на министъра на външните работи – Радослав Шикорски обяви 2014 за Година на Ян Карски. Тази кулминация на четиригодишната кампания за възраждане на спомена за легендарния емисар е инициирана от Музея на историята в Полша съвместно с Министерството на външните работи на Република Полша.

Полската дипломация през 2014 г., съвместно с други партньори, организира множество събития, които ще послужат за популяризирането на делото на Ян Карски (1914-2000). Годината, посветена на полския герой беше открита на 8 януари с научна конференция и изложба в Европейския парламент в Брюксел.

Министерство на външните работи

Научете повече за Ян Карски: www.mfa.gov.pl/karski

Снимки: Мачей Садовски „Ян Карски. Фотобиография“,Издателство „VEDA“, 2014

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша