1050 години от покръстването на Полша

1050 години от покръстването на Полша

„Там, където има покръстване, има и надежда“ – тези думи от песента, написана от Леополд Твардовски по случай юбилея, ще бъдат основното послание на честванията на 1050-та годишнина от покръстването на Полша. Честванията ще се състоят между 14 и 16 април 2016 г. в Познан и Гнезно и ще протекат под почетния патронаж на президента на Република Полша Анджей Дуда.

В първия ден от тържествата в катедралата в Гнезно президентът Анджей Дуда, полският епископат и папският легат ще благодарят за покръстването на Полша.

За първи път ще се проведе тържествено заседание на Сейма и Сената извън Варшава, по време на което президентът на Република Полша ще произнесе обръщение. В събитието ще участват представители на полската общност в чужбина, както и представители на други християнски църкви.

Във връзка с годишнината в цяла Полша още от март се провеждат многобройни религиозни, културни и обществени инициативи. За участниците в тържествата са подготвени конференции и изложби, посветени на възникването на полската държава, като изложбите „Lux in Oriente – Lux ex Oriente: Полша и Апостолската столица – 1050-годишна история”, включваща творби, заети от Ватикана, и „Expo Christianitatis”, разказваща за началото на християнството в Полша. В Познан посетителите ще имат възможността да разгледат запазени части от параклиса на княгиня Добрава, намиращи се в подземията на Остров Тумски. Предвижда се предоставянето на полските катедрали на символични дъбови кръстове, изработени от запазени части от защитни укрепления от епохата на възникване на полската държава. Националните тържества ще продължат до ноември 2016 г.

По случай тържествата в Полша папа Франциск пише в специално писмо, че в молитвите си той иска да бъде с „Полша, когато възлюбените синове и дъщери на този благороден народ тържествено отбелязват прекрасната 1050-та годишнина от покръстването”.

От своя страна, архидиоцезът в Познан подчертава, че „1050-та годишнина от покръстването на Полша не само ни напомня историческото събитие, дало началото на историята на Църквата и на полската държавност, но и ни скланя към размисъл за последствията от този факт в настоящето и бъдещето”.

Датата 14 април 966 г. или денят, в който Мешко I, първият исторически владетел на Полша, се покръства, се приема за дата на възникване на полската държава. Приемайки християнството, Мешко I се изравнява с останалите европейски владетели. В резултат на християнизацията в Полша започват да пристигат духовници, за да създадат люлката на християнската култура. Мешко I приема християнството с посредничеството на Чехия, по това време вече християнска държава, от която произхожда съпругата му княгиня Добрава.

Пресофис на Министерството на външните работи

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top