130. години от рождението на Виткаци и Година на полския театър

130. години от рождението на Виткаци и Година на полския театър

19 февруари 2015, четвъртък
18.30 ч., Полски институт, вход свободен

  • Oткриване на изложба фотография на Виткаци (изложбата продължава до 15 април 2015)
  • Лекция на проф. Правда Спасова за творчеството на Виткаци
  • Прожекция на документалния филм „Виткаци ID – реж. Д. Павелец

Станислав Игнаци Виткевич (1885-1939) – един от най-оригиналните творци на полския артис-тичен авангард. Драматург, художник, фотограф, теоретик на изкуството и философ. Автор на ок. 40 гротескно-фантастични пиеси (в т.ч. „Лудият и монахинята”; „Бесният локомотив”, „Обущари”, „Tумор Мозъков”), предтеча на съвременния авангарден театър, 3 романа, съдържащи подигравателна визия за разпада на цивилизацията, oк. 200 теоретични статии, есеистични и философски студии, няколко хиляди картини.

Ст. И.Виткевич е автор на сложна система от естетически възгледи – т.нар. Теория на чистата форма, която предопределя по-късното му театрално и живописно творчество (Теорията е изложена в най-важната му естетическа творба „Новите форми в живописта и произтичащите от тях недоразумения“, 1919).

Той е един от най-често превежданите полски автори – творбите му са преведени на над 30 езика във всички европейски страни, САЩ, Латинска Америка и Япония. На български са преведени 10 негови пиеси, събрани в книгата „Ст.И.Виткевич. Пиеси”  (1993 г.), както и  творбата „Новите форми в живописта и произтичащите от тях недоразумения“( 2011 г.).  В България през 2001 със съдействието на Полския институт в София излиза брой на сп. „Театър“, изцяло посветен на Виткаци. През 1991 г. пиесата му „Лудият и монахинята” е поставена в Сливен, a през 1993 – в Драматичния театър в Хасково.

Изложбата представя най-добрите фотографии на Виткаци, направени през първите 30 години от живота му, както и фотографии от периода между двете войни, когато творецът създава най-важните си живописни, драматургични, литературни и философски творби. От формална гледна точка те са новаторски, изпреварващи епохата, в която са създадени. Изложбата включва 40 от най-добрите и най-известни фотографии на Станислав Игнаци Виткевич, останали в историята на фотографията – автопортрети и портрети на близки и приятели, направени с фотографска техника, използвана от него – кадърът се казва close-up и до днес се използва във филмите. Фотографиите от междувоенния период документират подготвени от твореца паратеатрални ситуации, пърформанси, „измислени сцени“, близки на неговия театър.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top