200 години от смъртта на Тадеуш Кошчушко

200 години от смъртта на Тадеуш Кошчушко

Тадеуш Кошчушко, полски и американски генерал, участник във войната за незавимост на Съединените щати, главнокомандващ полските въоръжени сили по време на кошчушковото въстание, умира на 15 октомври 1817 г. в Сольор, Швейцария. Във връзка с двувековната годишнина от смъртта на националния герой Сеймът обяви 2017 за година на Кошчушко.

Тадеуш Кошчушко е възпитаник на Рицарското училище във Варшава и Военната академия на конната кралска гвардия във Версай. През 1776 г., месец след обявяването на декларацията за независимост на щатите, пристига в Америка, където е назначен като инженер в американската войска. Участва в укрепването на Филаделфия. В знак на признание Джордж Вашингтон му възлага строежа на крепостта Уест Пойнт. По собствено желание бива преместен в Юга, където помага на американците при победата им във войната за независимост. През 1783 г. с указ на конгреса е повишен в чин бригаден генерел в американската войска. Получава голямо количество земя и финансови средства, които използва за откупуване на свободата и обучение на афроамерикански роби.

През август 1784 г. се завръща в Полша и се отдава на националноосвободителната кауза. Участва в полско-руската война от 1792 г., след което емигрира. По време на изгнанието си изготвя концепцията за общонародно въстание. На 24 март 1794, пред събраното на краковския площад множество, полага тържествена клетва, поемайки формалното водачество на бунта като главнокомандващ полските въоръжени сили. Така застава начело на продължилото две години въстание. На 10 октомври 1794 г. е ранен в битката при Мачейовице, пленен и затворен в петербургската крепост. Освободен е, след като полага клетва пред руския цар. В периода 1798-1815 пребивава във Франция, където участва в създаването на полските легиони.

Кошчушко умира на 15 октомври 1817 г. в Сольор, Швейцария. Погребан е в местната бивша йезуитска църква. Година по-късно тленните останки на героя са пренесени в Краков и положени в кралската крипта на вавелската катедрала. Честването на годината на Кошчушко минава под патронажа на полския Сейм и ЮНЕСКО. Полските дипломатически мисии и общности по целия свят организират тържества в чест на Тадеуш Кошчушко. Дейността им в социалните мрежи е обозначена с хаштаг #Kosciuszko200.

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top