70 години членство на Полша в ООН

70 години членство на Полша в ООН

Фот. Hermann Bredehorst/East News

Полша е сред 51 държави, основателки на Организацията на обединените нации. Още през 1941 година поляците участват в работите по създаването на ООН. На 15 октомври 1945 година Полша подписва Хартата на обединените нации, а на следващия ден документът е ратифициран.

По време на учредителната конференция на ООН в Сан Франциско няма полски представител, но Артур Рубинщайн, изтъкнат пианист от полски произход, напомня за Полша. – В тази зала, в която великите народи са се събрали, за да направят света по-добър, не виждам знамето на Полша, за която се водеше тази жестока война, затова ще изсвиря полския национален химн, – казва пианистът.

В крайна сметка под Хартата на обединените нации, подписана в Сан Франциско на 24 юни 1945 година, е оставено празно място за полски подпис.

В годините 1945-1989 Полша остава в сферата на съветското влияние, поради което не може пълноценно да се включи в работата на ООН. Въпреки това полски политици, дипломати и учени допринасят за осъществяването на много проекти, в т.ч. свързани с международното право.

Полският юрист Рафал Лемкин, създател на термина „геноцид“, е съветник по време на Нюрнбергския процес срещу главните военнопрестъпници в нацистка Германия. След края на войната Лемкин се присъединява към Правния комитет на ООН, допринасяйки за създаването на проекта на „Конвенция за преследване и наказване на престъплението геноцид“, приет от Общото събрание през 1948 г.

По време на Студената война особено важен става въпросът за ограничаване на въоръжаването и разоръжаването. През 1957 година министърът на външните работи на Полската народна република Адам Рапацки, след предварителна консултация със Съветския съюз, обявява пред ООН концепция за създаване на зона без ядрени оръжия в Централна Европа. Разоръжаването и неразпространението на оръжие за масово унищожение до днес са едни от основните цели на полската активност в ООН.

1989 година и възстановяването суверенитета на Полша променят полската външна политика и отварят нова глава в полското членство в ООН. През 90-те се разширява полското участие в мироопазващите операции на ООН, а полски офицери командват многохилядни международни контингенти в Ливан и на Голанските възвишения.

Сред поляците със значителен принос в дейността на ООН след 1989 година са Тадеуш Мазовецки, специален докладчик на Комисията по правата на човека на Обединените нации в бивша Югославия в периода 1992 – 1995, Данута Хюбнер, изпълнителен секретар в Европейската икономическа комисия на ООН в Женева през 2000 – 2001.

Полша шест пъти е била непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН. През 90-те Полша предлага да бъде създаден Съвет по правата на човека и да се изработи конвенция срещу организираната престъпност, като и двете инициативи са реализирани. В момента под мотото „Солидарност, отговорност, ангажираност“ продължава популяризирането на полската кандидатура за Съвета за сигурност за периода 2018-2019.

От август 1995 година във Варшава действа Информационен център на ООН, който отговаря за популяризирането на знанията за организацията. В Полша се провеждат многобройни конференции на ООН, в т.ч. посветени на климатичните промени , организирани през 2008 г. в Познан и 2013 г. във Варшава.

До 24 октомври 2015 г., когато е официалната годишнина от създаването на ООН, ви каним да следите профила на Министерството на външните работи в туитър. На @MSZ_RP i @PolandMFA ще припомняме най-важните полски личности, ангажирани в дейността на ООН и ще представяме най-интересните полски инициативи.

Прочетете специалния подлистник към седмичника „Polityka“, издаден по случай 70-та годишнина от създаването на Организацията на обединените нации.

Пресцентър на Министерството на външните работи

Oprac. Piotr Długołęcki, Historyk MSZ, Departament Narodów Zjednoczonych i Praw Człowieka

Напиши коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментарите .

Научете повече за Полша

Back to top